در گفتوگو با غلات نیوز مطرح شد:
سنگکی که واقعی نیست!/ دلایل مخالفت با نان سبوسدار چیست؟!
متاسفانه سالها است که نان کامل و سبوسدار در سبد غذایی جامعه جای خود را به نان سفید داده است. در طول سالیان رفته رفته با تغییر ذائقه جامعه و متاسفانه شیوع فرهنگ غلط سفیدخوری در میان مردم، شاهد حذف نان سبوسدار از سفرهها بودهایم اگرچه در طول سالهای اخیر برای احیای نان سبوسدار به صورت داوطلبانه از سوی بخش خصوصی تلاشهایی شده اما باید گفت اصلاح صد درصدی این مسیر، قطعا حمایت و همراهی دولت را میطلبد.
اما در این میان برخی از کارشناسان صنعت آرد و نان با تولید نان سبوسدار به دلایلی مخالفند؛ در این خصوص با یکی از این افراد به گفتوگو پرداختهایم که در ادامه خواهید خواند؛
این کارشناس آرد در گفتوگو با غلات نیوز اظهار کرد: دلیل اینکه ما مخالف تولید نان سنگک با آرد سبوسدار هستیم، این است که آردهای سنگکی که در حال حاضر در کارخانههای آرد تولید میشوند، در اصل آرد سنگک واقعی نیستند و فقط رنگشان تیره است و خواص آرد سنگک را ندارند. در واقع میزان سبوسگیری از آرد سنگک به طور استاندارد باید 6/5 الی 11/5 باشد به عبارت دیگر یعنی 89 درصد از دانه گندم تبدیل به آرد سنگک شده باشد منتها این اصل در کارخانههای آردسازی رعایت نمیشود. در حال حاضر از لایههای مختلف گندم در واحدهای آسیابانی چند نوع آرد استحصال میشود با این حال قطعا و به طور منطقی تولید آرد سبوسدار نمیتواند برای کارخانهها صرفه اقتصادی داشته باشد.
این کارشناس ادامه داد: از سوی دیگر به دلیل کشش پذیری بالایی که نان سنگک دارد، نیازمند آردی قوی با گلوتن بالا است و با توجه به عملیات نول کشی که در کارخانههای آرد از دانههای گندم صورت میگیرد، طبیعی است که آرد سنگکی که تحویل واحدهای خبازی میشود، دیگر قوت لازم را نداشته باشد از این رو نانوا برای رفع این سستی، یا روش اختلاط با آرد سفید یا همان نول را پیش میگیرد یا به سراغ بهبوددهندههای شیمیایی غیرمجازی میرود که مورد تایید وزارت بهداشت نیست.
وی خاطرنشان کرد: در واقع تولید آرد سبوسدار یا آرد کامل نیازمند استقرار یک خط تولید مجزا در واحدهای آسیابانی است که باتوجه به اینکه این نوع آردها غالبا در تناژ کم تولید میشوند، تجهیز این تکنولوژی معمولاً برای آسیابانان صرفه اقتصادی ندارد مگر اینکه این امر به صورت یک قانون اجباری از سوی دولت درآید و آسیابانان موظف به اجرای آن شوند که اجرای این امر هم به احتمال زیاد با شکست مواجه خواهد شد. روش دیگر اما تحویل سبوس خوراکی به صورت جداگانه به نانوایان است که در این صورت نانوا باید به آرد اضافه کرده و سپس خمیر را تهیه کند که البته این روش مورد تایید نیست چرا که آرد سبوسدار به طور استاندارد باید حداقل یک الی دو ساعت مرحله تخمیر را طی کند و در غیر این صورت سلامت مصرفکننده نان را به خطر میاندازد اما رعایت مدت زمان استاندارد تخمیر از حوصله بسیاری از نانوایان امروزی خارج است ضمن اینکه با توجه به مغفول ماندن آموزش در میان شاطران امروزی، ممکن است به دلیل عدم آگاهی نانوا، تخمیر صحیح اتفاق نیفتد لذا ما این روش را هم توصیه نمیکنیم.
این کارشناس افزود: مسلما در گذشته آرد کامل تولید و نان سنگک با آرد کامل پخت میشد اما ما نباید فرایند آسیابانی امروزی را با گذشته مقایسه کنیم چرا که این دو کاملا با یکدیگر متفاوتند و به واسطه تغییر روشها و تکنولوژیهای نوین آسیابانی، این امکان هماکنون در کارخانههای آردسازی وجود ندارد.
وی بیان کرد: قطع به یقین هدف ما از مخالفت با تولید نان سبوسدار در کشور، چشمپوشی از فواید نان کامل و بیتوجهی به سلامت جامعه نیست بلکه ما به دنبال تامین نان سالم و استاندارد هستیم، نانی که متاسفانه در حال حاضر به شکل استاندارد تولید نمیشود و لازم است باتوجه به آنچه گفته شد، برای اصلاح نان سنگک سریعا اقدامی اصولی صورت گیرد.
تاریخ: سه شنبه ٢١ مرداد ١٣٩٩ ساعت: ١٠:٤٢
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|