داستان سبوسمال کردن نان سنگک تمامی ندارد!
اختصاصی/ نمیدانیم باید از فقر فرهنگ مصرف نان سبوسدار و گرایش به نان سفید میان مردم ناراحت باشیم یا از نانوایانی که ناآگاهانه به جای نان سبوسدار، نان سبوسمال به مردم میدهند!؟
پایگاه خبری تخصصی غلات نیوز بارها به این مسأله مهم پرداخته و اظهارات متخصصین اهل فن هم در خصوص خطرات اضافه نمودن سبوس روی سطح نان از طریق این رسانه و سایر رسانهها انعکاس داده شده است اما متاسفانه گویا این داستان تمامی ندارد!
سبوس یک ماده غذایی است که اسیدفیتیک بالایی داشته و در صورتی که در حین فرایند تولید خمیر مورد تخمیر قرار نگیرد، مانع جذب آهن و مواد غذایی در بدن مصرفکننده شده و میتواند خطرات بسیاری را برای سلامت جسم داشته باشد.
متاسفانه بسیاری از نانوایان بالاخص در رسته سنگک، سبوسها را به صورت فلهای از کارخانههای آرد خریداری و به سطح نان اضافه میکنند. باتوجه به اینکه ممکن است هنگام جداسازی سبوس از گندم در کارخانههای آردسازی آلودگیهای شیمیایی، میکروبی و قارچی برای سبوس ایجاد گردد لذا خطر مصرف این نوع نانها دوچندان میشود. متولی اصلی مقابله با این امر در واحدهای نانوایی، وزارت بهداشت بوده که باید برخوردی جدی با واحدهای صنفی متخلف اعمال نماید تا دیگر شاهد این اقدام غیرمجاز و خطرناک در واحدهای نانوایی نباشیم.
***متولی اصلی این مساله، بهداشت است
اصغر پابرجا، رئیس اتحادیه نانوایان سنگک تهران در این باره به خبرنگار ما گفت: یک سال است که اتحادیه استفاده از سبوس را به صورت جداگانه در واحدهای نانوایی ممنوع کرده اما متاسفانه به دلیل درخواستهای مشتری، نانوایان دست به چنین اقدامی میزنند.
پابرجا با بیان اینکه در اصل مردم باید از مضرات و خطرات این کار، آگاه شوند، اظهار کرد: نانوایان به اجبار تن به چنین کاری نمیدهند و این اقدام به دلیل درخواست مشتریان است.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا اتحادیه برای آگاهی مردم و نانوایان اقدامی نمیکند، خاطرنشان کرد: اتحادیه در این زمینه قدرت اجرایی ندارد و متولی اصلی رسیدگی به این مساله، وزارت بهداشت است.
***توصیه ما به خودمراقبتی مردم است
محسن فرهادی، معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در گفتوگو با غلات نیوز در این خصوص اظهار کرد: کنترل دورهای مصرف سبوس به صورت جداگانه روی سطح نان، در دستور کار ما قرار دارد و بخشنامهای را هم به این منظور به دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور به عنوان تکلیف ابلاغ کردهایم.
وی افزود: طبیعتاً بازرسان ما به صورت 24 ساعته در واحدهای صنفی نان مستقر نیستند لذا در حقیقت توصیه ما به مردم، بیشتر خودمراقبتی است. متاسفانه به دلیل تبلیغات غیرعلمی، برخی از مردم گمان میکنند با مصرف این نوع نانها سبوس بیشتری مصرف کرده و برایشان مفیدتر است چنانکه به هنگام خرید نان از نانوایان تقاضا میکنند سبوس روی سطح نان اضافه کنند. لذا نانوایان باید برای عدم انجام این کار مجاب شوند.
فرهادی در ادامه با بیان اینکه بازرسان بهداشت محیط در حین پایش واحدهای نانوایی از اقدام واحدها به افزودن سبوس به صورت جداگانه روی سطح نان جلوگیری میکنند، خاطرنشان کرد: فرهنگسازی عمومی برای مصرف نانهای سبوسدار استاندارد بر عهده وزارت بهداشت نیست و ما فقط آموزش صنفی را بر عهده داریم.
وی گفت: ما به کلیه دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ کردهایم که بر خودمراقبتی مردم تاکید کرده و نیز در صورت مشاهده واحدهای صنفی متخلفی که دست به این اقدام میزنند، برخوردهای حقوقی و غذایی لازم صورت گیرد که حتی در برخی مواقع واحد نانوایی متخلف را به تعطیلی میکشاند.
معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت اظهار کرد: ریشهکن کردن این پدیده در واحدهای نانوایی، چند وجهی است. بخشی از آن به خود مردم برمیگردد و بخشی دیگر متاسفانه به سوء استفادههای مالی نانوایان به منظور کسب سود بیشتر.
تولید نانهای به اصطلاح سبوسمال در استان اصفهان متاسفانه بسیار رواج دارد که در ادامه مهندس حسین صفاری، مدیرگروه بهداشت محیط استان اصفهان با بیان اینکه استفاده از سبوس به صورت جداگانه روی سطح نان در واحدهای صنفی نانوایی استان اصفهان بسیار دیده شده است، در این باره خاطرنشان کرد: متاسفانه استفاده از سبوسهای فلهای و غیرمجاز در واحدهای صنفی نانوایی اصفهان، از سوی بازرسان ما مورد مشاهده قرار گرفته که البته جمعآوری شدهاند و تاکید ما این بوده که حتما از سبوسهای مجازی که به صورت فراوری شده در واحدهای آردسازی استان تولید میشود، برای سطح نان استفاده نمایند.
همچنین دکتر سالکی، مدیرعامل انجمن غذا، صنعت، سلامت و کارشناس نظارت بر مواد غذایی سازمان غذا و داروی استان اصفهان هم در این باره توضیح داد: سبوسی که در فرایند تولید نان به سطح خمیر اضافه میشود، اگر فراوری شده و نهایتا اسیدفیتیک آن طبق استاندارد ملی ۱۷۰۲۸ کاهش یافته باشد، برای سطح نان و و زیر چانه (در نان بربری) مناسب است.
وی در ادامه بیان کرد: برای اولین بار سازمان غذا و داروی استان اصفهان و اداره استاندارد استان، استاندارد ملی سبوس خوراک انسان را تدوین و سازمان غذا و داروی اصفهان پروانه بهداشتی ساخت سبوس خام خوراکی انسان را برای یکی از کارخانههای آرد استان صادر نموده است که البته این سبوس در فرایند تولید نان در واحدهای صنفی باید الزاما فرایند تخمیر را طی کند.
کارشناس نظارت بر مواد غذایی سازمان غذا و داروی استان اصفهان خاطرنشان کرد: سازمان صنعت، معدن و تجارت، اتاق اصناف، اتحادیه نانوایان و واحدهای بهداشت محیط معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، متولیان نظارت و رسیدگی به این مسأله در واحدهای صنفی نانوایی هستند. این ارگانها مکلفند سبوسهایی را که روی سطح یا زیر چانه نان اضافه میشوند، تحت نظارت و کنترل قرار دهند تا حتما فراوری شده و دارای پروانه بهداشتی ساخت از وزارت بهداشت باشد.
تاریخ: دوشنبه ٢٦ آذر ١٣٩٧ ساعت: ٠٩:٣١
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|