کلزا محصولی استراتژیک برای بهبود الگوی کشت
کلزا از جمله محصولات مهم روغنی به شمار می رود که در سال های اخیر مورد توجه جدی مسوولان قرار گرفته اما هنوز جایگاه خود را جهت بهبود الگوی کشت در بین کشاورزان پیدا نکرده است؛ محصول استراتژیکی که می تواند در بهبود کشاورزی آذربایجان غربی و کاهش مصرف آب نقش آفرین باشد.
در حالی که سالانه بیش از 55 میلیون تن کلزا در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، چین و کانادا به عنوان سه تولیدکننده اصلی این محصول به دست می آید، میزان تولید این محصول در ایران بسیار اندک و کمتر از 300 هزار تن در سال برآورد می شود که این رقم نیز در سال های اخیر با توجه ویژه وزارت جهاد کشاورزی به دست آمده است.
علاوه بر آن، تعداد اعمال جراحی قلب در ایران با جمعیت 80 میلیون نفری 16 برابر چین با جمعیت یک میلیارد و 300 میلیون نفری بوده که بخش عمده ای از این امر به استفاده از چربی های اشباع در غذای مردم مربوط است و کلزا در این زمینه نیز اثرگذار است.
به گفته کارشناسان، آذربایجان غربی از جمله استان های ممتاز و دارای ظرفیت تولید این محصول در کشور به شمار می رود و با توجه به شرایط خاکی فوق العاده این استان، امکان تولید بیشتر با راندمان چندین برابری نسبت به زمان حاضر در این استان وجود دارد.
کارشناس توسعه کشت کلزای شرکت "اورالیس" /EURALIS/ فرانسه در این خصوص معتقد است که در فرانسه به طور متوسط 3.5 تن کلزا در هر هکتار برداشت می شود ولی به علت خاک مناسب، این ظرفیت در ایران پنج تن در هکتار است.
وی با اشاره به اهمیت هماهنگی بین کارشناسان و بهره برداران کشت کلزا، بیان کرد: امروزه باید مدیریت مزرعه توسط کارشناسان و کشاورزان انجام شود تا زمینه افزایش کشت کلزا فراهم گردد.
وی اضافه کرد: وضع کشت کلزا در کشور فرانسه با ایران تفاوت دارد زیرا در ایران کشت دانه های روغنی کلزا به صورت آبیاری مرسوم کشاورزی انجام می گیرد ولی در فرانسه آبیاری با آب باران بوده و کشت دیم است.
کارشناس توسعه کشت کلزای شرکت "اورالیس" /EURALIS/ فرانسه ادامه داد: با این ظرفیت در آینده نه چندان دور کلزای تولیدی ایران قابل رقابت با کشورهای برتر دنیا خواهد بود و برای رسیدن به این هدف باید برنامه ریزی خاصی توسط مسوولان مربوطه و همکاری کشاورزان صورت گیرد.
وی بیان کرد: با توجه به شرایط دریاچه ارومیه و کمبود آب در ایران، کشت محصول کلزا بهترین روش برای مقابله با کمآبی است به طوری که این محصول یک چهارم چغندرقند که از محصولات اصلی آذربایجان غربی است، نیاز آبی دارد.
معاون مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه با آگاهی بیشتر کشاورزان، سالانه سطح زیر کشت کلزا در استان افزایش می یابد، گفت: در سال جاری نزدیک به چهار هزار هکتار زمین در استان زیر کشت کلزا رفته است.
صولت قلی زاده افزود: کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و دستیابی به خودکفایی در تولید از جمله مهمترین انگیزه های توسعه کشت این محصول برآورد می شود.
وی بیان کرد: امسال با همکاری شرکت اورالیس فرانسه برای دومین بار بذرهای هیبرید فرانسوی کلزا در سطح 300 هکتار از اراضی زراعی شهرستان های نقده، میاندوآب و بوکان کشت شده است.
معاون مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: بذرهای هیبرید فرانسوی با انتظار عملکرد بیش از سه و نیم تن در هکتار به صورت سایت الگویی کشت شده و طبق بازدیدهای انجام شده مسوولان کشوری و استانی وضعیت مزارع مطلوب است.
قلی زاده بیان کرد: همچنین 50 هکتار از مزارع شهرستان نقده به صورت سایت الگویی زیر نظر شرکت" kws " آلمانی کشت شده است.
کشاورز پلدشتی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه بیش از پنج هکتار از مزرعه خود را به کشت کلزا اختصاص داده است، گفت: این محصول را به توصیه کارشناسان کشاورزی کشت کردیم و اکنون محصول خوبی را شاهد هستیم.
اکبر احمدنژاد افزود: آب بری این محصول نسبت به گندم بسیار کمتر است و علاوه بر ظاهر زیبایی که به مزرعه داده، برداشت خوبی نیز از آن انتظار داریم و امیدواریم امسال درآمد خوبی داشته باشیم.
این کشاورز پلدشتی توصیه کرد که دیگر کشاورزان نیز کشت کلزا را در دستور کار خود داشته باشند تا زمینه توسعه کشت این محصول کم آب بر در منطقه ایجاد شود.
امید است با فرهنگ سازی مناسب در سال های آینده و افزایش قیمت خرید، کشاورزان بیشتری اقدام به کشت کلزا کنند تا حوزه کشاورزی کشور و استان از آن بهره مند شود
تاریخ: چهارشنبه ١٣ تير ١٣٩٧ ساعت: ١٢:٥٤
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|