خطاب به متولیان گندم، آرد و نان
نتیجه ماده 110 قانون برنامه پنجم توسعه، ضایعات نان!
اختصاصی/ کمی به عقب برمیگردیم و به منویات مقام معظم رهبری در سال 79 اشاره میکنیم که فرمودند «ما این همه ضایعات نان داریم، اصلا یک منکر دینی، اقتصادی و اجتماعی است، نهی از این منکر هم لازم است، هرکسی به هر طریقی که میتواند؛ یک مسئول، یک مشتری نانوایی، یک نانوا»
از سال 79 تاکنون دو دهه و از سال 88 تاکنون یک دهه است که متولیان و دست اندارکاران زنجیره به هم پیوسته گندم، آرد و نان وقت داشتهاند برای اصلاح زنجیره گندم، آرد و نان گامی بردارند و ضایعات بالای نان را مهار کنند اما متاسفانه گامی عملیاتی در راستای اصلاح این زنجیره برداشته نشده و کیفیت نان ارتقا نیافته و آمار ضایعات، کاهش قابل توجهی نداشته است.
با اینکه آییننامه اجرایی ماده 110 قانون برنامه پنجم توسعه با محوریت اصلاح الگو و فرایند تولید گندم، آرد و نان کشور که در شورای اقتصاد به تصویب رسیده بود، از سوی معاون اول رئیس جمهور در سال 91 ابلاغ شد منتها متاسفانه باز هم تا کنون برای کنترل ضایعات بالای نان، گامی قابل توجه برداشته نشده است.
اصلاح الگوی تولید و مصرف نان یکی از مواردی است که در این آییننامه به آن اشاره شده اما متاسفانه درصد بالای ضایعات نان، نشان از عدم تحقق اصلاح الگوی تولید و مصرف نان در کشور دارد.
اگر اصلاح الگوی تولید و مصرف نان را به دو بخش تقسیم کنیم، در بخش اصلاح تولید نیازمند تامین گندم باکیفیت برای کارخانههای آرد، تامین آرد باکیفیت برای نانوا و تربیت نیروی انسانی آموزشدیده برای تولید نان باکیفیت هستیم.
اما در بخش الگوی مصرف، نیازمند اصلاح ذائقه جامعه و ایجاد گرایش به مصرف نانهای سالم و استاندارد (نان سبوسدار) خواهیم بود.
نازل بودن قیمت نان، عدم مهارت و تخصص کافی در میان نانوایان، عدم آگاهی حداکثری جامعه از نحوه صحیح مصرف نان و خرید یک نان سالم و استاندارد را میتوان از دلایل اصلی ضایعات بالای نان برشمرد.
آزادسازی قیمت نان، آموزش هدفمند و مستمر نانوایان، یکنواختسازی کیفیت آردهای تحویلی به نانوایان، ایجاد بستر رقابتی سالم در میان نانوایان در جهت ایجاد انگیزه برای تولید نان باکیفیت و توجه و تامین نیازهای این صنف و تغییر در نحوه پرداخت یارانه در بخش نان، از راهکارهایی است که در صورت پیادهسازی میتواند در کنترل ضایعات نان موثر باشد.
به گفته یکی از نمایندگان مجلس، سالیانه 123 هزار میلیارد تومان یارانه به بخش تولید نان اختصاص داده میشود اما حدود 7 هزار میلیارد تومان آن تبدیل به ضایعات میگردد؛ سرمایهای ملی که دچار هدررفت میشود و متاسفانه رها شده است.
بسیاری از فعالان صنعت آرد و نان، اساس و پایه مشکلات این صنعت را ناشی از نبود یک متولی واحد و آگاه برای صنعت استراتژیک نان میدانند. بدون شک راهبری و مدیریت هر صنعتی در جهت رشد و تعالی، نیاز به یک متولی مسلط دارد و شاید بتوان گفت در صورتی که دغدغه بزرگ نبود متولی برای نان حل شود، شاهد رفع بخش بزرگی از مشکلات این صنعت مهم خواهیم بود.
تاریخ: چهارشنبه ٢٣ مهر ١٣٩٩ ساعت: ٠٩:٠٠
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|