با نانهای کشورهای مختلف دنیا آشنا شوید
نان پرمصرفترین غذای مردم سراسر دنیا است که امروزه به صدها گونهی مختلف تهیه میشود و برخی از آنها نظیر نان باگت، شهرت جهانی دارند.
اگر عطروبوی نان تازه را در عمان، پایتخت اردن، دنبال کنید، به نانواییهایی در کنار خیابان میرسید که نانهای مسطح تابون (Taboon bread) را داغداغ روی هم چیدهاند و از آنها بخار بیرون میآید. نانواهای اردنی برای تهیهی این نان، چونههای گرد خمیر آرد گندم را روی یک صفحهی محدب پهن میکنند و بعد آن را به دیوارهی تنور گلی مخروطیشکل میچسبانند. نانی که با این روش درست میشود، یک نان گرد خوشطعم با بوی گندم و دود است که در اثر حرارت ترک خورده است. خوردن نان تابون با غذایی مثل مطبل که از مخلوط بادمجان کبابی لهشده با ارده و ماست تهیه میشود، واقعاً میچسبد. با اینکه نان مسطح روتی کانای (Roti canai) احتمالاً از طریق مهاجران هندی وارد مالزی شده است؛ اما نانواهای این کشور، نان چندلایهی مخصوص به خودشان را درست میکنند. زمانی که نان روتی کانای روی صفحهای داغ پخته میشود، پف کرده و به چندین لایه درمیآید که عطروبوی کره از آن به مشام میرسد. هنگام سرو خورشهای کاری یا دیپهای مالزیایی حتماً باید این نان را در کنارش امتحان کرد، علاوه بر این، وقتی نان روتی کانای با مواد مختلفی از موز رسیدهی شیرین تا نیمرو پر میشود، یک غذای کامل به حساب میآید. همیشه میتوانید بهترین آفرهای تور مالزی را در کجارو پیدا کنید. تنوع فروشندهها و پکیجهای تور عرضهشده، به شما این اطمینان را میدهد تا بتوانید سفرتان را ارزانتر از همه جا برنامهریزی کنید. نان خمیر ترش مالت، رویهای تیرهرنگ و مغزی نرم و پفی دارد که اگر آن را در روغن زیتون اعلی این جزیره بزنید یا تکهای گوجه روی آن قرار دهید، بسیار لذیذ و خوشمزه میشود. پخت مدلهای کلاسیک نان هوبز تال مالتی (Hobz tal-Malti) بیش از یک روز طول میکشید و بهطور سنتی در تنورهای زغالی مشترک پخته میشد که بهعنوان مکانهای اجتماعات مورد استفاده بود. حتی اکنون تعداد کمی از نانواهای مالت، نان مخصوص خود را میپزند، هوبز تال مالتی یک نماد قدرتمند برای مردم این جزیرهی مدیترانهای به حساب میآید. مردم مالت وقتی که بخواهند ذات واقعی یک نفر را تشخیص دهند، ممکن است بپرسند که او چه نانی میخورد؟ خمیر ذرتی که بهصورت گرد و نازک باز شده است، در تابهای سنتی به نام کومال به رنگ قهوهای درمیآید، این ظرف سنتی حداقل از ۷۰۰ سال پس از میلاد در مکزیک مورد استفاده بوده است. چه زمانی که ترتیلا (tortillas) را بهشکل تاکو تا کرده یا به همان شکل مصرف میکنند؛ در هر صورت این نان مکزیکی یکی از خوراکیهای موردعلاقهی مردم جهان به شمار میرود. طرز تهیهی این نان ذرت بسیار ساده است و مواد اولیهی مختصری دارد و به همین دلیل یک موفقیت در نبوغ آشپزی محسوب میشود. قبل از آسیاب ذرت، آن را با یک مادهی قلیایی نظیر آهک مخلوط میکنند، فرایندی که باعث مغذیتر شدن و هضم آسانتر ذرت میشود. در شهر مراکش اگر بوی خوش نان تازه را دنبال کنید، احتمالاً یکی از تنورهای همگانی محله به نام «فِران» را خواهید دید. مردم محله، خمیرهای گندمی که بهصورت گرد آماده کردهاند را برای پخت به محل این تنورها میآورند که یکی از راحتترین نانهای کشور مراکش به شمار میرود. نانهای گرد خوبز کرسا (Khobz kesra) با رویهی تردی که دارند، جایگاه ویژهای را روی میز غذای مردم مراکش به خود اختصاص دادهاند، بهخصوص که بافت پفی آن برای خوردن سس خوش عطر طاجین، ایدهآل است. نانهای سرخشدهی گرد و ترد و طلایی را میتوان در خانهی بسیاری از اهالی ملت ناواهو (قلمرویی شبه-خودمختار تحت کنترل سرخپوستان آمریکایی) پیدا کرد که یادآورد تاریخ غمانگیز آنها نیز است. زمانی که این مردم در سال ۱۸۴۶ توسط دولت آمریکا مجبور به ترک زمینهایشان در آریزونا شدند، آنها به منطقهی نیو مکزیکو رفتند، جایی که پرورش محصولات زراعی مثل لوبیا و سبزیجات دشوار بود و برای ادامهی زندگی چارهای نداشتند جز اینکه از فروشگاههای دولتی، آرد سفید، چربی حیوانی و شکر تهیه کرده و نان سرخشده تولید کنند. اکنون این نان به نمادی از پشتکار و سنت مردم تبدیل شده و یکی از خوراکیهای دوستداشتنی در مجالس و دورهمیهای خانوادگی است. نان پلنگی (Tijgerbrood) هلند بهواسطهی حالت ترد و شکنندهاش، بسیار باب طبع علاقهمندان این نوع نانها است. نانواهای هلندی، چانههای نان را با مخلوط نرم آرد برنج، روغن کنجد، آب و مخمر پهن میکنند. این خمیر در اثر حرارت، رویهای ترد و پلنگی پیدا میکند که در انواع ساندویچها بسیار لذیذ و دوستداشتنی میشود. علاوه بر این، در سان فرانسیسکو که به اندازهی یک اقیانوس با آمستردام فاصله دارد، از این نان برای نان ساندویچ استفاده میشود. زمانی که مهاجران اروپایی، سیبزمینی و گندم را به نیوزیلند آوردند، بومیان مائوری از این مواد اولیهی وارداتی برای پخت نان نوآورانهی خود استفاده کردند. برای تهیهی خمیر نان ریونا (Rewena bread)، ابتدا سیبزمینیها را پخته و بعد آن را با یک خمیر ترش، تخمیر میکنند که باعث میشود محصول نهایی طعمی ترش و شیرین داشته باشد. این نان محبوبیت زیادی بین مردم نیوزیلند دارد، بهخصوص وقتی که یک لایه کره و مربا روی آن مالیده شده یا با یک وعده غذای دلچسب مردم مائوری مثل ماهی خام سرو میشود. اگر فکر میکنید که نانهای مسطح جایی در کشورهای شمال اروپا ندارند، پس نان لفسه (lefse) نروژ را نچشیدهاید. نان سیبزمینی نروژی، از خوراکیهای پرطرفدار در تعطیلات است، زمانی که تعداد زیادی از افراد، خمیر نرم این نان را با وردنه باز میکنند و بعد روی صفحهای داغ میپزند. برای چشیدن طعم دلچسب این نان باید رول لفسه گرم با محتویات کره، شکر و دارچین را امتحان کنید. با اینکه سیبزمینی در قرن ۱۸ به رژیم غذایی نروژیها اضافه شد؛ اما نان مسطح کشورهای اسکاندیناوی حداقل قدمتی برابر با عصر وایکینگها (دورهای در تاریخ اروپا که از سدههای ۸ تا ۱۱ میلادی ادامه داشت) دارد. نان داغ Podplomyk با پنیر سفید و میوه، یادآور طعم و مزهی غذاهای خانگی قدیمی لهستان است. این نان گرد و مسطح که مخمر هم ندارد، در اثر پخت، حبابهای قهوهای رنگی روی سطحش پیدا میکند. با اینکه مواد اولیهی این نان لهستانی محدود به آرد گندم، نمک و آب میشود؛ اما این خوراکی خوشمزه بهراحتی وارد فهرست طولانی نانهای مسطح شده است. از آنجا که خمیر نان Podplomyk با وردنه، بسیار نازک باز میشود، بهطور سنتی قبل از تهیهی سایر نانها در فر قرار میگیرد. در دوران قرون وسطا، نانهای قابلحمل بهعنوان نشانهای از دوستی، با همسایهها و اعضای خانواده تقسیم میشد. در سنتیترین روش تهیهی نان Broa de milho، ذرت و گندم سیاه با آسیاب سنگی له شده و سپس الک و در تغاری چوبی ورز داده میشود. زمانی که این نان سادهی روستایی در تنورهای سنگی قرار میگیرد که با زغال چوب داغ شده است، ترکهای زیادی روی نان شکل میگیرد. روی تنور را نیز با خمیر نان میپوشانند که مثل تایمر فر عمل میکند و وقتی نان حاضر است که نوار خمیر دور تنور به رنگ قهوهای درآمده باشد. اروپاییها تا پیش از ورودشان به آمریکا، ذرت را نچشیده بودند؛ اما در مناطق شمالی پرتغال که وضعیت خاک برای کشت گندم مناسب نیست، مورد استقبال قرار گرفت. در تعطیلات روسیه، مردم با پخت نان یک اثری هنر خلق میکنند؛ زمانی که نانهای طلاییرنگ کاراوای (Karavai) با طرح گل و حیوان و خطوط منحنی تزئین میشود. این نان نقش بسیار مهمی در عروسیها دارد و فرایند پخت آن با آداب و جزئیات بیشتری انجام میشود؛ بهطور سنتی، یک زن متأهل خوشبخت خمیر را مخلوط میکند و سپس یک مرد متأهل، نانهای گرد را در تنور قرار میدهد. حتی شکل گرد این نان، یک نماد باستانی به حساب میآید و گفته میشود که قدمت آن به زمان پرستش خورشید برمیگردد. امروزه این نان را برای تضمین سلامتی و خوشبختی تازه عروس و دامادها میپزند. اگر برای سفر به روسیه برنامهریزی میکنید، میتوانید تور روسیه را در کجارو جستجو کرده و بهترین آفر تور را از میان آژانسهای معتبر مسافرتی با پایینترین قیمت خریداری کنید. همچنین برای داشتن برنامهریزی دقیقتر برای سفر خود، کجارو فهرست کاملی از جاهای دیدنی روسیه را در اختیار شما قرار داده است که ضمن کسب اطلاعات لازم درباره آنها، سفر راحتتر و بهتری داشته باشید. جزیرهی کوهستانی ساردینیا که زمانی بخشی از پادشاهی پیمونت-ساردنی بود، از نظر رژیم غذایی با سرزمین اصلی ایتالیا تفاوت دارد. نمادینترین غذای این خطه از دنیا، پانه کاراسائو (pane carasau) محسوب میشود که یک نان مسطح نازک است و با اینکه بهعنوان نانی کلاسیک به شمار میرفت؛ اما مردم ساردینیا تغییراتی در آن ایجاد کردند که آن را به نانی ایدهآل در طول مسافرت تبدیل کرده است. پس از آنکه این نان مسطح در تنور پف میکند، آن را بهصورت افقی به دو تکهی نازکتر بریده و مجدداً در تنور میگذارند که همین روش نان را بهحدی خشک میکند که برای ماهها ماندگاری دارد. مربعهای گرم پروجا (proja) یا همان نان ذرت، در کنار غذای محبوب مردم صربستان یعنی خورشهای گوشتی استفاده میشود. این نان ساده اغلب برای وعدههای غذایی خانواده بهصورت تازه پخته و داغ داغ سرو میشود. ذرت آسیابشده در این نان، کمی شیرینی به آن میدهد که خوردن آن با خوراکیهای نمکی مثل پنیر شور کاجماک، طعمی لذیذ پیدا میکند. نان تخممرغی (egg bread)، از آرد گندم تهیه میشود که روی هر کدام، یک تخممرغ کامل پختهشده قرار دارد. این خوراکی طرفداران زیادی در خیابانهای سئول دارد و بهصورت داغ برای صبحانه یا هر وقت دیگری از روز خورده میشود. اگر به این نان، ژامبون، پنیر و جعفری خردهشده اضافه شود، مزهی شور و شیرین دلچسبی به نان میدهد و آن را به میانوعدهای گرم و خوشمزه برای مردم کره جنوبی تبدیل میکند که در روزهای بلند زمستان، آنها را سیر نگه میدارد. یک تکه خمیر نازک تهیهشده از آرد برنج و شیر نارگیل را در تابهای به شکل کاسه میریزند و آپام (appam)، یکی از رایجترین خوراکیهای سریلانکا درست میشود. این پنکیکهای نازک که اغلب به آن هاپرز (hoppers) نیز میگویند، بهتر است که بهصورت داغ و در حوالی دکههای غذای خیابانی در کلمبو میل شود. بهترین غذایی که میتوان با آپام خورد، سامبال نارگیل و کاری مرغ است یا حتی میتوان آن را با تخممرغ سفارش داد. برای آپام تخممرغ، یک تخممرغ کامل در وسط آپام شکسته شده و سپس روی آن سس تند خوش عطروبویی ریخته میشود. این نان همچنین در جنوب هند نیز رواج زیادی دارد. تخمیر شبانه باعث میشود که نان مسطح کیسرا (kisra)، طعم لذیذی پیدا کند. تهیهی این نانِ شبیه به کرپ نیاز به صبر و تمرین دارد، هرچند پخت آن روی تابهی فلزی مسطح، یک هنر کامل به شمار میرود و در نهایت یک خوراکی کلاسیک سودانی به دست میآید. کیسرا، درست مثل نان اینجرا در اتیوپی، نهتنها یک خوراکی کنار غذا محسوب میشود، بلکه نقش قاشق و چنگال را نیز دارد که مردم از این نان اسفنجی برای برداشتن لقمهای از خورشهای خوشمزه استفاده میکنند. جو به دلیل مقاومتش در برابر سرما، برای هزاران سال در فلات تبت کشت میشود و از دیرباز یک مادهی مصرفی مهم در رژیم غذایی مردم این خطه از دنیا بوده است. با اینکه نان Balep korkun اغلب از گندم تهیه میشود؛ اما مدل سنتی این نان مسطح را با آرد جو بوداده با طعم آجیل آماده میکنند. این آرد خوشعطر بهحدی برای هویت تبتی اهمیت دارد که به هشتگ تبدیل شده است و در آهنگهای رپ استفاده میشود. دالایی لاما (رهبر دینی بوداییان تبت) نیز این نان را برای صبحانه میل میکند. خمیر نان سیمیت (simit) در دانههای کنجد غلطانده شده و بعد به شکل دایرههای مارپیچ درآورده میشود. چندین دهه قبل، فروشندههای خیابانهای استانبول، سینیهای مملو از نان را با خود حمل میکردند، هرچند که اکنون بهندرت این فروشندههای نان فعالیت میکنند. در عوض مردم این نان را بهصورت روزانه از غرفههای کنار خیابان خریداری میکنند؛ جایی که حلقههای تیرهرنگ نان روی هم انباشته شدهاند. رویهای که قبل از پخت روی نان مالیده میشود، شیرینی ملایمی به آن میدهد؛ در واقع خمیر نان در شهد یا ملاس غلطانده میشود و همین رویه در اثر حرارت به کارامل تبدیل میشود. اگر میخواهید به ترکیه سفر کنید، کجارو انواع تورهای لحظه آخری ترکیه را در اختیارتان قرار داده است تا بتوانید با مقایسه قیمت، امکانات تورها و همچنین آژانسهای برگزارکننده، تور دلخواهتان را با هزینه کمتری رزرو کنید. خمیر تهیهشده از آرد گندم و مخمر پس از پخت به کیکی اسفنجی با حبابهایی در روی آن تبدیل میشود و انگلیسیها عاشق این هستند که آن را با مربا و کره یا خامه میل کنند. این کیکهای کرامپت (Crumpet) از خمیری شل تشکیل شده که روی تابهی چربشده و داغ ریخته میشود و هر طرف آن تا حدی میپزد که طلایی شود. درست مثل نان خشک تخممرغدار و نان سوخاری اروپای شرقی، کرامپت نیز در اکثر موارد بهعنوان نان دوپخته میل میشود، بهنحوی که قبل از سرو، این نانهای گرد را از وسط به دو نیم برش زده و تست میکنند. بیسکویتی که آغشته به کره یا سس گریوی شده، یکی از خوشمزهترین طعمها برای مردم ایالات متحده آمریکا به حساب میآید. تهیهی این بیسکویتهای نرم و پفکرده نیز بسیار ساده است و فقط به سرعت عمل و مخلوطکردن ملایم نیاز دارد. در گذشته بیسکویت (Biscuit)، خوراکی مخصوص شام یکشنبه محسوب میشد، هرچند امروزه تقریباً در همه جا به فروش میرسد. بخشی از راز خوشمزگی این بیسکویت به آرد آن مربوط است که از آرد با پروتئین پایین تهیه میشود. نان مسطح گرد وقتی با هنرمندی تمام، حالت داده میشود و روی آن مهر میخورد و در تنورهای سنتی ازبکستان قرار میگیرد، به یک خوراکی خوشمزه تبدیل میشود. نان (Non) را در مناطق مختلف ازبکستان، به شکلهای متفاوت تهیه میکنند، از جمله نان سفت تاشکند یا نانهای سمرقند که مملو از سیاهدانه هستند. به محض اینکه نان از تنور درآورده میشود، تعداد زیادی دوچرخهسوار، این نانهای داغ را به بازارها یا کافهها میبرند. آرهپا (Arepa)، خمیرهای گرد تهیهشده از ذرت است که روی صفحههای داغ پخته شده و به نانهای مسطح طلاییرنگی تبدیل میشوند که رویهای تستشده و مغزی نرم و بخارپز دارند. نان آرهپا از مدتها قبل از ورود اروپاییها به آمریکای جنوبی، در ونزوئلا و مناطق اطراف آن تهیه میشد و در مدلهای مختلف پخته میشود. هنگام صبحانه آن را از وسط نصف کرده و کره میمالند. اگر هم آن را با مواد میانی خوشمزه، سسهای خامهای و سالسای تند پر کنند، به یک غذای دلچسب تبدیل میشود. شجرهنامهی نانهای مسطح در سراسر خاورمیانه و فراتر از آن امتداد یافته است، هرچند که نان جامعهی یهودیان یمن، غنیتر از اکثر نانها است. نانواها برای تهیهی نان مالاواخ (Malawach)، آن را با وردنه به لایههای نازک درمیآورند و سپس روی کرهی مذاب تا میکنند؛ به این ترتیب که آن را جمع کرده و مجدداً پهن میکنند تا کره به همهی لایهها برسد. زمانی که خمیر سرخشده را از تنور بیرون میآورند، روی آن سیاهدانه یا کنجد میپاشند.
نان تابون، اردن
روتی کانای، مالزی
هوبز تال مالتی، مالت
ترتیلا، مکزیک
خوبز کرسا، مراکش
نان سرخشده، ملت ناواهو
نان پلنگی، هلند
نان ریونا، نیوزیلند
نان لفسه، نروژ
نان Podplomyk، لهستان
نان Broa de milho، پرتغال
کاراوای، روسیه
نان پانه کاراسائو، ساردینیا
پروجا، صربستان
نان تخممرغی، کره جنوبی
آپام، سریلانکا
کیسرا، سودان و سودان جنوبی
نان Balep korkun، تبت
نان سیمیت، ترکیه
کرامپت، بریتانیا
بیسکویت، ایالات متحده آمریکا
نان، ازبکستان
آرهپا، ونزوئلا
مالاواخ، یمن
تاریخ: يکشنبه ١٢ آبان ١٣٩٨ ساعت: ١٠:١٢
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|