غلات نیوز بررسی میکند؛
دلایل حذف ارزشهای غذایی نان سنگک چیست؟!
طبق تعریف استاندارد، نان سنگک باید با آرد ۷ تا ۱۲ درصد سبوسگیری شده تولید شود اما در گذر زمان بر حسب مدیریتهای ناکارآمد، رفته رفته آرد سفید جایگزین آرد سبوسدار در واحدهای سنگکپز شده به طوری که امروز نان سنگک به لحاظ ارزش غذایی، عملا فرقی با لواش یا تافتون ندارد!
یکی از نانوایان با بیان اینکه از آرد ۷ یا۱۰ درصد سبوسگیری شده استقبال نمیکند زیرا آرد سبوسدار کیفیت ندارد، گفت: اگر درصد سبوسگیری آرد از ۱۸ درصد پایینتر باشد، خمیر نان خوب به عمل نمیآید، در واقع هرچه آرد سفیدتر باشد، نان بهتر و باکیفیتتر میشود.
وی افزود: بسیاری از نانوایان سنگک، آرد بربری را با آرد سنگک سبوسدار مخلوط میکنند تا بتوانند نان تولید کنند! درست است که به لحاظ ارزش غذایی، آرد سبوسدار غنیتر است اما پخت نان با آرد سفید برای نانوایان راحتتر است!
به گفته اکثر نانوایان، نان سفید، مشتریپسندتر است. در واقع مشتری تقاضای نان سفید میکند و اگر رنگ نان تیره باشد، به بهانه اینکه بیکیفیت است، اعتراض میکند! در این میان برخی نانوایان برای جلب رضایت اندک مشتریان خواهان نان سبوسدار، سبوس را به صورت جداگانه به آرد سفید اضافه میکنند تا با خمیر به اصلاح ور بیایید و نان سبوسدار تحویل مشتری داده شود!
یکی از نانوایان سنگک تهران با بیان اینکه کیفیت آرد سبوسدار پایین است، اظهار کرد: آرد سبوسداری که کارخانهها تحویل میدهند، کیفیت ندارد و اگر قرار است پخت سنگک با آرد سبوسدار یا کامل اجباری شود، اول فکری به حال کیفیت آردها کنند تا نانوایان بتوانند نان به عمل آورند!
یکی دیگر از نانوایان سنگک تهران که البته طبق اظهاراتش مدرس نانوایی هم هست، بیان کرد: پخت نان سنگک با آرد ۷ تا ۱۰ درصد سبوسگیری شده، اصلا امکانپذیر نیست.
این نانوا مدعی شد که اگر ۱۰۰ کیلو آرد را برای پخت نان در نظر بگیریم، نانوا در مقابل ۴۰ کیلو آرد کامل،۶۰ کیلو آرد معمولی باید استفاده کند و پخت نان صرفا با آرد کامل، امکانپذیر نیست!
از سوی دیگر متاسفانه در گفتوگو با اکثر نانوایان متوجه شدیم که سطح آگاهی نانوایان سنگک در خصوص نان سبوسدار استاندارد، پایین است. بسیاری از آنان مطرح کردند که در صورت تقاضای مشتری برای سنگک سبوسدار، سبوس را جداگانه روی سطح خمیر اضافه کرده و نان سبوسمال تحویل مشتری میدهند نه نان سبوسدار! البته اینکه وقتی در خصوص مضرات و خطرات این کار هم با آنها صحبت شد، اظهار بیاطلاعی کردند!
این اظهارات از سوی تعدادی از نانوایان سنگک تهران در حالی مطرح میشود که استان اصفهان سالها است تبدیل به مهد تولید نان کامل در کشور شده و در واقع به نوعی به عنوان الگوی تولید نان کامل در کشور به شمار میآید.
آنچه در گفتوگو با تعدادی از نانوایان سنگک تهران مشخص گردید، خلأ آموزش و بیتوجهی دستگاههایی بود که متولی بهداشتی نان هستند (وزارت بهداشت) و متاسفانه به موضوع اصلاح الگوی تولید و مصرف نان بالاخص نان سنگک، هیچگونه توجهی نمیشود و این مسأله منجر به حذف ارزشهای غذایی نان سنگک شده است. اتفاق تلخی که هماکنون برای نان سنگکمان افتاده، ممکن است سالها زمان ببرد تا دوباره جبران شده و سنگک سبوسدار احیا شود و الگوی تولید و مصرف نان سنگک در کشور اصلاح گردد.
تاریخ: يکشنبه ٩ خرداد ١٤٠٠ ساعت: ١٠:٣٠
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|