آزموده را آزمودن خطا است!
اختصاصی/ این روزها زمزمههایی از آزادسازی مجدد و بدون محدودیت احداث نانوایی در کشور به گوش میرسد که با یادآوری دوران آزادسازی مجوز نانوایی، موجب نگرانیهای فعالان صنعت نان شده است.
پیش از ابلاغ بخشنامه وزارت صمت در راستای ممنوعیت صدور پروانه کسب نانوایی، احداث نانوایی در سالهای 90 الی 92 آزاد بود که این تصمیمگیری و سیاستگذاری، ضربه سنگینی به صنعت نان وارد کرد، ضربههایی که هنوز آثار و تبعات منفی آن بر جای مانده و چه بسا آسیبهایی جبرانناپذیر بر بدنه صنعت نان به جای گذاشته است.
یکی از مهمترین این ضربهها، احداث بیرویه و مازاد بر نیاز نانوایی در کشور بود به طوری که در حال حاضر تعداد واحدهای نانوایی فعال در سطح کشور به بیش از 80 هزار واحد صنفی میرسد. آزادسازی مجدد احداث نانوایی در کشور در شرایطی به گوش میرسد که نانوایان با مشکلات مالی بسیار دست و پنجه نرم میکنند و اگر قرار بر احداث نانوایی جدید باشد، نگران کسر درآمد ناچیزشان هستند.
* ایجاد فضای رقابتی منفی میان نانوایان و ترویج تولید نان سفید به بهانه جذب مشتری
طبیعتا افزایش بیرویه نانوایی در مقابل وضعیت اقتصادی ضعیفی که صنف با آن مواجه است، بستر رقابتی ناسالم و منفی به بهانه جذب مشتری را میان اعضای صنف فراهم میکند. یکی از اتفاقات تلخی که در سنوات گذشته در پی آزادسازی احداث نانوایی در کشور رخ داد، ترویج تولید و مصرف نان سفید بود و نانوایان به بهانه جلب مشتری، به سفیدپزی روی آورند و متاسفانه فرهنگ غلط مصرف نان سفید در کشور نهادینه شد. اگرچه تلاشهایی هرچند اندک در راستای اصلاح الگوی تولید و مصرف نان (تولید نان سبوسدار) صورت گرفت اما هنوز غالب جامعه، مصرفکننده نان سفید هستند.
* کاهش کیفیت و سلامت نان با ورود افراد غیرحرفهای و غیرمتخصص به صنعت نان و تشدید ضایعات نان
با آزادسازی صدور مجوز نانوایی، افراد مختلف اقدام به کسب مجوز نمودند و این خود یکی از ضربههای بزرگ بر صنعت نان بود. افراد غیرمتخصص به صنعت تخصصی نان ورود کردند و تولید نان بدون دانش و آگاهی لازم، کاهش کیفیت و سلامت نان را به دنبال داشت و در نهایت منجر به تشدید ضایعات نان شد.
* گرایش اجباری نانوایان به تخلف به بهانه جبران ضرر و زیان و درآمد کسر شده
گرایش به تخلف بالاخص فروش خارج از شبکه آرد، از مهمترین آسیبهایی است که احداث بی رویه نانوایی در کشور به دنبال داشته است. قطع به یقین شرایط نامطلوب درآمدی و افزایش روزافزون هزینههای تولید، زمینه تخلف را در صنف تقویت خواهد کرد.
با افزایش بیرویه واحدهای نانوایی در سطح کشور، امکان بازرسی و کنترل از سوی دستگاههای نظارتی دشوارتر میشود و خود این مسأله میتواند اوضاع صنعت نان را نابسامانتر کند.
در مجموع اگر قرار به آزادسازی مجدد احداث نانوایی در کشور باشد، توصیه میشود شرایطی سختگیرانه پیش روی متقاضیان گذاشته شود تا صنعت نان بیش از پیش دچار آسیبهای جبرانناپذیر نگردد.
* واحدهای جدیدالتاسیس موظف به تولید نان با آرد آزاد باشند چرا که درصورت تخصیص سهمیه دولتی به واحدهای جدید، باید از سهمیه واحدهای فعال فعلی کسر گردد.
* واحدهای جدیدالتاسیس ملزم به تولید نان با آرد سبوسدار (با تعیین درصد سبوس مشخص) گردند.
* متقاضیان حتما دارای گواهی مهارت علمی و فنی باشند تا از ورود افراد غیرحرفهای و غیرمرتبط به صنعت نان جلوگیری شود.
*رعایت فاصله صنفی در صدور مجوز حتما لحاظ گردد تا اقتصاد واحدهای صنفی فعال دچار آسیب نشود.
تاریخ: يکشنبه ١٠ اسفند ١٣٩٩ ساعت: ١٠:١٣
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|