به گزارش غلات نیوز از انجمن غلات ایران؛ کمیسیون اروپا اعلام کرد که این تعرفهها همچنین با هدف محدود کردن توانایی روسیه برای تامین مالی جنگ خود در اوکراین و فروش غلات ربوده شده از اوکراین طراحی شده است.
جزییات تصمیم اروپا
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در اینباره گفت: «در راستای کاهش تهدید فزاینده برای بازارها و کشاورزان ما، پیشنهاد میکنیم عوارض گمرکی برای واردات روسیه اعمال شود. این اقدامات توان روسیه برای استفاده از اتحادیه اروپا به نفع ماشین جنگی خود را کاهش خواهد داد. البته ما به حفظ امنیت غذایی جهانی به ویژه برای کشورهای در حال توسعه متعهد هستیم.»
در همین راستا، در ۲۲ مارس ۲۰۲۴، مسکو به اتحادیه اروپا درباره عدم اعمال تعرقه بر صادرات غلات هشدار داد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: «مصرفکنندگان در اروپا قطعاً از این پیشنهاد متضرر خواهند شد. او همچنین این تصمیم را «نمونه واضح دیگری از رقابت ناعادلانه» خواند و افزود که روسیه بازارهای صادراتی جایگزین بسیاری در خارج از اتحادیه اروپا برای غلات، دانههای روغنی و مشتقات آنها دارد.
البته، باید توجه داشت که واردات غلات، دانههای روغنی و محصولات مشتق شده از روسیه و بلاروس تنها یک درصد از کل بازار اتحادیه اروپا را به خود اختصاص میدهد. با این حال، اتحادیه اروپا که نگران افزایش واردات ارزان اوکراین بوده، اکنون نگران این امر است که روسیه احتمالا از این وضعیت متشنج برای بیثبات کردن بیشتر بازارهای این اتحادیه استفاده کند.
از همین روی، کمیسیون اروپا اعلام کرده است که «پیشبینی میشود بخشی از این کمبود با واردات از کشورهای ثالث و تامین کنندگان سنتی بازار اتحادیه اروپا مانند ایالات متحده، برزیل، اوکراین، صربستان یا آرژانتین جبران شود.»
در سال ۲۰۲۳، اتحادیه اروپا تقریبا ۱.۳ میلیارد یورو (۱.۴ میلیارد دلار) و ۴.۲ میلیون متریک تن غلات، دانههای روغنی و سایر محصولات از جمله گندم، ذرت و کنجاله آفتابگردان از روسیه وارد کرده است. در کل، اتحادیه اروپا ۳۰۰ میلیون متریک تن واردات سالانه دارد و به دلیل افزایش صادرات گندم روسیه از ۳۵ به ۵۰ میلیون تن، خطر افزایش واردات از این کشور وجود دارد.
هرچند در ابتدا ارزش دقیق تعرفه گمرکی پیشنهادی مشخص نبود، اما کمیسیون اروپا اعلام کرد که این تعرفهها به اندازهای بالا خواهد بود که مانع واردات از روسیه شود. بر اساس این طرح، تعرفهها ۹۵ یورو (۱۰۳ دلار) به ازای هر متریک تن خواهد بود که باعث افزایش حداقل ۵۰ درصدی قیمتها میشود.
اهداف بروکسل از تعرفه غلات
روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان غلات و بزرگترین برداشت کننده گندم در جهان است. بخش قابل توجهی از گندم آن به مصر و جمهوری آذربایجان صادر میشود. قبل از شروع جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲، اتحادیه اروپا یکی از شرکای تجاری اصلی روسیه بود. اوکراین، به عنوان یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات، قبلا روسیه را به سرقت هزاران تن غلات در سرزمینهای تحت کنترل روسیه و ارسال این محصولات به خارج از کریمه برای تجارت جهانی متهم کرده بود.
اتحادیه اروپا در حمایت از اوکراین، تحریمهای مختلفی را علیه روسیه اعمال کرد. این اقدامات بخشهای انرژی، بانک، بزرگترین شرکت استخراج الماس جهان و سایر مشاغل را هدف قرار داده است. اتحادیه اروپا همچنین دارایی مقامات روسیه را مسدود و ممنوعیت سفر را برای آنها اعمال کرد.
اکنون تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال عوارض گمرکی بر واردات غلات از روسیه و بلاروس بر اساس ترکیبی از عوامل اقتصادی و سیاسی شکل گرفته است. از نظر اقتصادی، این اقدام در راستای حفظ ثبات بازار اتحادیه و حمایت از کشاورزان آن اتخاذ شده است. همچنین، براساس ادعای کارشناسان اروپایی این تصمیم در راستای محدود کردن توانایی روسیه برای تامین مالی جنگ اوکراین و فروش غلات ربوده شده از اوکراین است.
در واقع، این تصمیم را میتوان بازتابی از سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز دانست، زیرا این اتحادیه از «کیاف» در برابر رویکرد روسیه در قبال آن حمایت و تحریمهای مختلفی را علیه مسکو اعمال میکند.
اما واکنش روسیه به این تصمیم نیز قابل توجه است. کرملین این اقدام اتحادیه اروپا را «نمونه بارز دیگری از رقابت ناعادلانه» توصیف و به اتحادیه اروپا درباره اعمال مالیات بر صادرات غلات هشدار داده است. پاسخ کرملین به تصمیم اروپا نشان میدهد که این اقدام اتحادیه چگونه بر منافع اقتصادی روسها تأثیر میگذارد.
تصمیم اتحادیه اروپا را میتوان در چارچوب وسیعتری از تجارت و سیاست بینالمللی نیز توضیح داد. این اقدام با نشان دادن تعهد اروپا به تضمین رقابت عادلانه در تجارت بینالمللی و حمایت از کشاورزان خود، میتواند بر تعادل تجارت جهانی تأثیر بگذارد. حمایت اتحادیه اروپا از اوکراین و سیاستهای قاطع آن در قبال روسیه، نقش فعال و تأثیرگذار این اتحادیه در روابط بینالملل را نمایان میکند.
در مجموع، تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال تعرفه گمرکی بر واردات غلات از روسیه و بلاروس گام مهمی از نظر اقتصادی، سیاسی و روابط بینالمللی است. در کنار تلاشهای اتحادیه اروپا برای حمایت از کشاورزان خود، این تصمیم باید به عنوان بازتابی از سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در نظر گرفته شود. در واقع، تأثیر این تصمیم بر آینده روابط بین اتحادیه اروپا و روسیه و همچنین بر تجارت جهانی میتواند قابل توجه باشد.