صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  وقتی نان حکم طلا را دارد...

  اختصاصی/ چندی پیش دکتر زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در گفت‌وگو با اصحاب رسانه از تدوین سند امنیت غذایی در برخی از استان‌های کشور خبرداد و گفت: سالیانه 11 میلیون نفر در جهان به دلیل تغذیه نامناسب می‌میرند و بر اساس آخرین گزارش جهانی تغذیه برای جلوگیری از این تعداد مرگ‌ومیر باید مصرف نان و غلات سبوس‌دار تا دوبرابر یعنی 100 درصد افزایش یابد.

            

به گفته وی، 82 درصد از علل مرگ‌ومیر در کشور ناشی از بیماری‌های غیرواگیر است که باتوجه به نقش تغذیه در کاهش بروز این بیماری‌ها، اصلاح سبک تغذیه و الگوی غذایی کمک شایانی به جلوگیری از ایجاد بیماری‌ها و مرگ و میر ناشی از آن خواهد کرد.
فرهنگ مصرف نان در میان گذشتگانمان بسیار غنی‌تر از امروز بوده است، نان در آن دوران، از آسیاب آرد کامل گندم به عمل می‌آمده و امروزه نانوایان ما در راستای هرچه سفیدتر کردن رنگ نان گام برمی‌دارند و مشتریان ناآگاه،نان سفید را نان باکیفیت تلقی می‌کنند!
همواره در مقالات علمی صنایع غذایی بر مضرات مصرف نان‌های سفید و فواید مصرف نان کامل و سبوس‌دار تأکید شده وبسیاری از متخصصین و پزشکان تغذیه در راستای حفظ سلامت و جلوگیری از بیماری‌های غیرواگیر (چربی، دیابت و فشار خون) مصرف نان سبوس‌دار یا کامل را به بیماران خود تجویز می‌کنند.
متاسفانه در سال‌های اخیر الگوی تولید نان در جامعه دچار انحراف شده و با رواج سبوس‌گیری از آرد در حین فرایند تولید، مصرف نان‌های سفید در جامعه فراگیر شده است.
در این میان نهادهای متولی نان از این مسأله مهم چشم‌پوشی کرده‌اند، تا جایی که امروزه مصرف نان سلامت جامعه را تهدید کرده و اصلاح الگوی تولید و مصرف نان در جامعه از وظایف اصلی دولتمردان در شرایط فعلی به شمار می‌رود و باید به سرعت تحقق یاید.
اگرچه در سال‌های اخیر برخی از استان‌ها وارد عمل شده و طرح اجباری تولید نان سبوس‌دار را اجرایی کرده‌اند و نیز برخی از متخصین حوزه نان با راه‌اندازی کارگاه‌های تولید نان کامل دست به کار شده‌اند اما قطعا به منظور توسعه این گام در جامعه و اصلاح الگوی تولید و مصرف نان، دولت باید وارد عمل شده و از بخش خصوصی حمایت کند.
اما باید توجه داشت که تولید نان کامل مهارت بالایی را می‌طلبد و تولیدکنندگان این نان باید از تخصص وآگاهی کافی برخوردار باشند لذا باید به صورت ویژه و تخصصی، دوره‌های آموزشی طبخ صحیح و استاندارد نان کامل برای نانوایان برگزار شود (اشاره به افزودن جداگانه سبوس روی سطح نان که مدتی است در نانوایی‌ها رواج یافته و به غلط به عنوان یک نان سبوس‌دار در جامعه جا افتاده است و مصرف ‌این نان‌های غیراستاندارد سلامتی را تهدید می‌کند). پس در این صورت باید گفت صرفا فرهنگ‌سازی در این مسیر کافی نبوده و باید در راستای فرهنگ‌سازی صحیح، علمی و عملی اقدام شود.
در ادامه چند پیشنهاد در راستای تصحیح فرهنگ مصرف نان در جامعه ارائه می‌گردد؛
* تولید نان کامل در کشور باید اجرایی شود.
* آموزش و پرورش برای اصلاح پایه‌ای فرهنگ نان با جدیت وارد عمل شود (به فرض مثال تعریف درستی از نان سالم و کامل در کتاب‌های درسی ارائه شود).
* رسانه‌ها بالاخص صدا و سیما مزایای مصرف نان کامل و مضرات نان‌های سفید را مستمرا اطلاع‌رسانی کنند  (صدا و سیما در زمینه ساخت برنامه‌های مربوط به نان از جمله برگزاری میزگردهای تخصصی با کارشناسان تغذیه و برنامه‌های تبلیغاتی اقدام کند).
* باتوجه به اینکه فرایند تولید نان کامل نسبت به سایر نان‌ها زحمت بیشتری دارد، بسیاری از نانوایان از تولید نان کامل سرباززده و بهانه‌جویی می‌کنند، از این رو باید برای تولید صحیح و استاندارد نان کامل، تحت آموزش قرار گیرند و سطح آگاهی‌شان در این زمینه افزایش یابد.
*شهرداری در کنار نصب بنرهای تبلیغاتی در محل نانوایی‌ها، بیلبوردهایی را با موضوع رابطه مستقیم نان و سلامت در نقاط پرتردد شهرها و جاد‌ه‌ها نصب کند.

دولت سالیانه یارانه هنگفتی را صرف صنعت گندم، آرد و نان می‌کنددرحالیکه اگر این بودجه را به مبحث فرهنگ‌سازی نان اختصاص می‌داد، نتایج بهتری حاصل می‌شد!
اگرچه اصلاح الگوی تولید و مصرف نان در جامعه بسیار زمان‌بر و پرهزینه است اما باتوجه به اینکه تولید ومصرف نان سفید در جامعه ما بسیار رواج یافته، دولت باید در راستای اصلاح فرهنگ مصرف نان گام‌های عملیاتی بردارد.
قطعا اصلاح فرهنگ مصرف بر فرهنگ تولید ارجحیت دارد چراکه با اصلاح فرهنگ مصرف، طبیعتاً جامعه از تولیدکننده مطالبه نانی کامل با ارزش غذایی بالا خواهد کرد.


 

                                     تاریخ:      پنج شنبه ١٠ بهمن ١٣٩٨        ساعت:     ٠٩:٢٠

 


خروج




سهم صنعت آرد از صادرات 800 میلیون دلاری سال گذشته چقدر است؟

اختصاصی/ چندی پیش مدرس خیابانی، قائم مقام وزیرصمت در اموربازرگانی، در جشنواره ملی برگزیدگان گندم، آرد ونان شرکت بازرگانی دولتی ایران اظهار کرد که محصولات این زنجیره در ایران، به بیش از 66 کشور دنیا صادر می‌شود. به گفته وی در سال گذشته، صادرات محصولات گندم، آرد ونان و مشتقات آرد800 میلیون دلار برای کشور ارزآوری داشته است...

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۴,۴۲۸ up
chf فرانک سويس ۴۲,۹۳۴ up
sek کرون سوئد ۴,۳۲۴ up
nok کرون نروژ ۴,۵۲۷ up
dkk کرون دانمارک ۶,۱۰۰ up
inr روپيه هند ۵۸۵ down
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۹۷۵ down
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۲۷,۲۲۴ down
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۷,۶۴۷ down
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۹۴ down
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۴ eq
cad دلار کانادا ۳۱,۷۶۶ up
nzd دلار نيوزيلند ۲۶,۶۷۰ down
zar راند ۲,۸۰۰ up
try لير ترکيه ۶,۸۸۹ down
rub روبل روسيه ۶۵۷ down
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۲۹ up
syp لير سوريه ۸۲ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۸۳۶ down
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۱ down
sgd دلار سنگاپور ۳۰,۰۳۶ up
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۴۹,۴۵۸ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۳۱۳ up
mmk کيات ميانمار (برمه) ۳۰ up
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۶,۳۴۵ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۷۸۱ down
lyd دينار ليبی ۲۹,۵۹۱ down
cny یوان چين ۵,۹۷۸ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۳۳,۰۳۰ down
myr رينگيت مالزی ۱۰,۰۲۴ down
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۴,۷۹۸ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۸ down
eur یورو ۴۵,۵۴۸ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۱۱,۱۵۸ down
gel لاری گرجستان ۱۴,۸۶۰ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۳,۰۳۹ down
afn افغانی افغانستان ۵۴۵ eq
byn روبل جديد بلاروس ۱۹,۰۰۵ down
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۵۷ down
php100 يکصد پزوی فيليپين ۸۲,۵۱۷ down
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۳۳۴ up
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۰۶ eq
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۶۶ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

رنگ آرد ملاک سبوس دار بودن آرد نیست مدیرکل غله و خدمات بازرگانی زنجان:
تلاش برای حفظ کیفیت در زنجیره گندم، آرد و نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان مطرح کرد؛
اشاعه فرهنگ نان کامل تنها به حرف نیست، باید عملیاتی شود نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان:
واسطه‌ها، دردسرساز تولید در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد:
کیفیت آرد در تبریز متوسط است مدیرکل غله آذربایجان شرقی:
سنگ‌اندازی‌های اداره دارایی شهرستان، دغدغه‌ای بزرگ برای ما مدیرعامل کارخانه آرد وحدت سراوان مطرح کرد:
ترکیب کامل پرمیکس احتمال هرگونه حساسیتی را منتفی می‌کند رئیس کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران:
ضرورت تشکیل اتحادیه کشوری نانوایان در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد؛

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

 

صوتی

تابان
فخر زنجان
آردیا
مرشدی
پویان
 نان سحر
صنایع پخت مشهد
مریانج کار
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.