قصه پرغصه صنعت ماکارونی در کشور...
اختصاصی/ صنعت ماکارونی بدون کوچکترین وابستگی و حمایت از سوی بخش دولتی، جزو صنایع پویا و بهروز کشور به شمار میآید. در دهه 70، 90 درصد از ماکارونیهایی که در بازار ایران عرضه میشد، برند آنکارا و محصول کشور ترکیه بود و تنها 10 الی 15 درصد از محل تولیدات نیمهصنعتی و سنتی داخل تأمین میشد اما در همین دهه، یک دگردیسی در صنعت ماکارونی اتفاق افتاد و ورود ماشینآلات مدرن به ایران، تولید ماکارونی را از حالت نیمهصنعتی و سنتی به تولید صنعتی تبدیل کرد و زنگ خطر را برای برندهای خارجی جهت خروج از بازار ایران، به صدا درآورد.
در زمان جنگ تحمیلی ایران و عراق و حتی پس از جنگ، ماکارونی به عنوان یک غذای ارزان مورد حمایت دولت برای اقشار مستضعف جامعه بوده و همیشه با تخصیص آرد یارانهای از سوی دولت حمایت میشده است.
رسول مژده شفق، سخنگوی انجمن صنفی کارفرمایان کارخانههای ماکارونی در گفتوگو با غلات نیوز اظهار کرد: از آنجا که دولت به منظور حمایت از مصرفکننده، همواره قیمت ماکارونی را کنترل نموده است، امروز بر مبنای قیمت دستوری، عملاً رقابت در صنعت معنایی ندارد.
وی با بیان اینکه سهم عمده تولیدات صنعتی ماکارونی در کشور بالغ بر 80 درصد و تولید نیمهصنعتی و سنتی حدود 15 الی 20 درصد است، خاطرنشان کرد: متأسفانه برای افزایش سرانه مصرف ماکارونی در کشور، تاکنون اقدام فرهنگی جدی صورت نگرفته و امروز در بالاترین حد، سرانه مصرف ماکارونی در کشور 6 الی 7 کیلوگرم است در صورتی که با حمایتهای دولت و سیاستگذاریهای اصلاحی از سوی بخش دولتی، اگر سرانه مصرف ماکارونی را در کشور به 10 کیلوگرم برسانیم و نیز سالیانه به طور میانگین 200 الی 300 هزار تن صادرات داشته باشیم، میتوانیم ظرفیتهای خالی موجود در کشور را جبران کنیم.
سخنگوی انجمن صنفی کارفرمایان کارخانههای ماکارونی در بخش دیگری از اظهاراتش تصریح کرد: کشور از امکان تولید گندم دوروم برخوردار است اما به دلیل اینکه در سالهای گذشته از کشاورزان دورومکار حمایت نشده، با کاهش کشت این نوع گندم مواجه شدهایم. البته طی سه سال گذشته، با همکاری وزارت جهاد کشاورزی، کارخانههای ماکارونی در طرح کشت قراردادی مشارکت کردند و علیرغم اینکه طی ابلاغیه دولت، گندم خریداری شده در قالب کشت قراردادی مشمول نرخگذاری نبود، برخی کارخانههای ماکارونی به دلیل عدم اجرای قیمت دستوری، متأسفانه مشمول پرداخت جریمههای سنگین شدند!
وی در ادامه با تأکید بر اینکه صنعت ماکارونی از حذف یارانه گندم تخصیصی به این بخش کاملاً استقبال میکند، تصریح کرد: ما بارها کتباً به سازمانهای مسئول و مقامات دولتی اعلام کردهایم که صنعت ماکارونی نیاز به گندم یارانهای ندارد. علیرغم اینکه طبق مصوبه مجلس تخصیص گندم صنف و صنعت باید با نرخ تمام شده باشد، متأسفانه کماکان اصرار دولت تخصیص یارانه به این بخش و اجرای قیمت دستوری است. در شرایط فعلی که دولت قیمت گندم صنف و صنعت را آزاد نمیکند، ما پیگیر اصلاح نرخ ماکارونی خواهیم بود.
مژده شفق با بیان اینکه سهم اثربخشی گندم در قیمت تمام شده ماکارونی در حال حاضر 60 درصد بوده و 40 درصد مابقی مشمول دیگر هزینههای جانبی است که بیش از 100 درصد گران شده است، گفت: در صورتی که دولت، صنعت ماکارونی را از نظام یارانهای خارج و آزاد کند، ما این تعهد را میدهیم که هیچ کمبودی در کشور از بابت تأمین ماکارونی ایجاد نشود.
تاریخ: چهارشنبه ١٢ مهر ١٤٠٢ ساعت: ١٠:٥٣
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|