مدیرکل استاندارد استان قم:
تمرکز ما روی سبوسدار کردن نان در واحدهای آزادپز استان است
اختصاصی/منصور فرزانه گفت: اگر چه در حال حاضر در اجرای طرح آرد 12 درصد سبوسگیری شده در برخی از واحدهای خبازی دچار نوسان هستیم اما مشکل عمده ما این است که این طرح برای واحدهای یارانهای اعمال شود و در واحدهای آزادپز که متأسفانه اغلب آردشان را از سایر استانها تأمین میکنند، این مسأله رعایت نمیشود.
مدیرکل استاندارد استان قم در گفتوگو با غلات نیوز بیان کرد: استاندارد ملی 103 مصوبه سازمان ملی استاندارد درباره ویژگیهای آرد گندم است. این استاندارد طبق مصوبه شورای عالی استاندارد کشور، اجباری اعلام شده و باید تحت نظارت و مقررات سازمان ملی استاندارد قرار گیرد. تا کنون 5 بار روی این استاندارد تجدید نظر شده است. ما از 5 واحد تولیدی آرد در استان قم برخورداریم و هر 5 کارخانه دارای پروانه استاندارد هستند و به طور مرتب رصد، بازرسی و نمونهبرداری میشوند. علاوه بر رصد واحدهای تولیدی آرد، ما در قالب یک طرح ویژه با وجود اینکه حضور در واحدهای نانوایی جزو وظایف اداره استاندارد نیست به دلیل اهمیت موضوع، امسال طرح ورود به واحدهای نانوایی را اجرا کرده و نمونهبرداری از آرد واحدهای خبازی را هم شروع کردهایم و نتایج را در شورای سیاستگذاری گندم، آرد و نان استان اعلام میکنیم.
وی ادامه داد: خوشبختانه ما بابت تولید آرد در سطح استان مشکل حادی نداریم جز یک مورد که موضوعی خاص و چالشی در استان بود و آن، بحث میزان سبوسگیری آرد بود. سبوس، ارتباط مستقیمی با بسیاری از بیماریها دارد. نانی که از آرد سبوسدار تولید شده باشد، رنگ آن تیرهتر میشود و این بحث سبوس بیشتر در نان سنگک مطرح است. استان قم، برند سنگک در کشور محسوب میشود و نسبت به سایر نقاط کشور، سنگک در استان قم از حساسیت بالایی برخوردار است. به همین خاطر این مسأله برای ما بسیار حائز اهمیت بوده و طی دو سال گذشته درصد سبوسگیری آرد سنگک بیش از 18 درصد بود و با آنچه که در استاندارد ملی 103 آرد ذکر شده، اختلافی قابل توجه داشت. علت اینکه استاندارد هم اجرا نمیشد، شاید همکاری نامناسب میان دستگاههای نظارتی بود و از سوی دیگر بحث فرهنگی بود که متأسفانه فرهنگ مصرف نان سبوسدار در جامعه جا نیفتاده بود اما خوشبختانه تعامل مثبتی با همکارانمان در استانداری، شرکت غله، سازمان صنعت، معدن و تجارت و استانداری آغاز کرده و جلسات متعددی برگزار نمودیم و خوشبختانه توانستیم به تدریج میزان سبوسگیری آرد را از 21 درصد به 15 درصد برسانیم. از اول بهمنماه سال 96 هم میزان سبوسگیری آرد را به 12 درصد رساندیم و خوشبختانه پیشرفت بسیار خوبی در اجرای طرح حاصل شد بهخصوص از زمانی که آقای رادمنش آمدند، تعامل ما با ایشان بیشتر و بهتر بود و این مسأله به اجرای موفق طرح، بسیار کمک کرد.
اگرچه در حال حاضر در اجرای طرح آرد 12 درصد سبوسگیری شده در برخی از واحدهای خبازی دچار نوسان هستیم اما مشکل عمده ما این است که این طرح برای واحدهای یارانهای اعمال شده و در واحدهای آزادپز که متأسفانه اغلب آردشان را از سایر استانها تأمین میکنند، این مسأله رعایت نمیشود و آردی که در این واحدها مورد استفاده قرار میگیرد، سفید است که یا از استانهای دیگر تأمین میشود و ما این مسأله را به آن استانها منعکس میکنیم و یا اساساً کیسه آردی که در واحد نانوایی مشاهده میشود متناسب با نان آن واحد نیست که البته ما برخوردهای بسیاری را اعمال میکنیم. خوشبختانه این مسأله را در واحدهای دولتیپز اجرایی کردهایم و در حال حاضر تمرکزمان روی واحدهای آزادپز است تا بتوانیم نظارت بیشتری روی این واحدها داشته باشیم و این کار را به صورت فشردهتری در دستور کار قرار دادهایم.
تأکید میکنم که وظیفه اداره استاندارد، نظارت بر واحدهای نانوایی نیست اما به خاطر تعامل با استان و همکاری خوبی که با شرکت غله و خدمات بازرگانی و استانداری استان داریم، به این مسأله ورود کردهایم.
همچنین برای اینکه از جنبه داخلی بتوانیم جواب محکمتری در این قضیه داشته باشیم، آزمایشگاه منوط به بحث آرد را تقویت کردیم و مجموعه این عوامل باعث شده وضعیت آرد در استان نسبت به سالیان گذشته مطلوبتر شود و تلاش ما این است که این امر را در واحدهای آزادپز هم اجرایی کنیم. تمام این اقدامات در جهت ارتقاء سلامت شهروندان صورت میگیرد.
فرزانه در بخش دیگری از سخنانش در خصوص اجرای استاندارد حرارت غیرمستقیم در استان قم اظهار کرد: در گذشته تنورهای واحدهای نانوایی به شیوه حرارت غیرمستقیم بود اما تنورهایی که امروزه مخصوصاً در واحدهای نان تافتون وجود دارد، به شیوه حرارت مستقیم است. از نظر استاندارد، حرارت مستقیم، قابل قبول نیست و حرارت مستقیم آتش روی نان مضراتی را بر جای میگذارد. از سال 85 شورای عالی استاندارد، دستگاههای پخت نان را مشمول مقررات استاندارد اجباری کرد. به سازمان استاندارد تکلیف نشد که به نانواییها ورود کرده و با تنورهای حرارت مستقیم برخورد کند لذا تولید دستگاههای با حرارت غیرمستقیم، استاندارد اجباری شد یعنی اگر در جایی از کشور تولیدکنندهای میخواهد دستگاه یا ماشینآلات پخت نان تولید کند، باید تحت نظارت سازمان استاندارد قرار گیرد و طبق ضوابط استاندارد، دستگاهش را به صورت حرارت غیرمستقیم تولید کند.
ما پارسال به صورت تصادفی، طرح بازرسی از واحدهای نانوایی را داشتیم و به چند مورد برخورد کردیم که دستگاهها به صورت غیراستاندارد بودند. به این موارد رسیدگی کردیم و به دستگاههایی که تولید شده و از سایر استانها آمده بود، به آن استانها انعکاس دادیم. در استان قم فقط به یک تولیدکننده متخلف برخوردیم که سریعاً برخوردها اعمال شد و تولید این تولیدکننده متوقف گردید.
تاریخ: دوشنبه ٣ ارديبهشت ١٣٩٧ ساعت: ٠٩:٢٠
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|