معاون بازرگانی شرکت ماکارونی مک:
اساساً مخالف قیمتگذاری هستم/چیزی به نام تولید محصول با کیفیت در این صنعت معنایی ندارد
اختصاصی/ رسول شفق با اشاره به تأثیر قیمت تمام شده بر ارتقاء و افت کیفی محصول خاطرنشان کرد: نزدیک به سه سال است علیرغم افزایش هزینههای تولید، دستمزد، هزینههای سربار و افزایش قیمت مواد اولیه،قیمت ماکارونی همچنان ثابت مانده است. لذا من اساساً مخالف قیمتگذاری هستم.
معاون بازرگانی شرکت ماکارونی مک در گفتوگو با خبرنگار غلات نیوز بیان کرد: برخلاف کشورهای اروپایی تمام نیاز گندم ماکارونی در ایران از طریق گندم دوروم تأمین نمیشود. به این دلیل که ظرفیت تولید این گندم در کشور و نیز ظرفیت استحصال آن و امکانات فنی تبدیل این گندم به آرد سمولینا به اندازه لازم در کشور وجود ندارد. بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی در شرایط خوب و اگر سالی پرمحصول را پشت سر بگذاریم، بین 12 تا 13 میلیون تن تولید گندم در یک سال خواهیم داشت که از این مقدار حداکثر 500 هزار تن گندم دوروم تولید می شود. البته صنعتی که بیشترین مصرف این گندم را دارد صنعت ماکارونی است که متأسفانه در شرایط فعلی خیلی رغبتی برای استفاده از گندم دوروم در این صنعت وجود ندارد.
وی افزود: دلیل اول این است که قیمت گندم دوروم در مقایسه با گندم معمولی بالاتر است. دوم اینکه امکانات تبدیل آن به آرد سمولینا به لحاظ فنی در کشورمان محدود است و سوم اینکه قیمت تمام شده ماکارونی در طول سالیان گذشته همچنان ثابت مانده است. در سالهای گذشته دولت برای تولید این محصول به عنوان یک غذا برای قشر متوسط رو به پایین حساسیت داشت به طوری که حتی در دهههای 60 و 70 آرد یارانهای به این صنعت اختصاص میداد و ریشه قیمتگذاری به همان زمان برمیگردد و از همان زمان هم نظارتی عالیه را در تعیین قیمت تمام شده داشته و همچنان تا امروز ادامهدارد، در حالی که موضوع قیمتگذاری در دنیا منسوخ است. بنابراین با این تفاسیر محصولی که با مواد اولیه خوب، متوسط و بد تولید می شود با قیمتی یکسان عرضه میشوند، چیزی به عنوان انگیزه برای تولید محصول کیفی در کشور وجود ندارد. لذا پیشنهاد ما به سازمان حمایت این است که ماکارونی را از قیمتگذاری خارج کند تا در این صورت رقابتی سالم در بازار ماکارونی کشور ایجاد شود و مصرفکننده به دنبال کالای کیفی برود.
شفق ادامه داد: چالش دیگری که دو سال است صنعت با آن مواجه شده، گندمی است که در اختیار این صنعت میگذارند و ما به ناچار مجبور به استفاده هستیم؛ گندمهایی که از لحاظ کیفی در سطح بالایی نیستند و با توجه به اینکه در این صنعت نیاز به گندم با گلوتن بالا می باشد، بعضاً واحدها مجبور به اضافه نمودن افزودنیها یا گلوتن به آرد میشوند. متأسفانه گندمهایی که از طریق بورس در اختیار این صنعت گذاشته میشود درصد افت غیرمفید و ناخالصیهای زیادی دارد.
معاون بازرگانی شرکت ماکارونی مک تصریح کرد: در گذشته انواع گندم وارداتی با کیفیت بالایی وارد کشورمان میشد که حضور این گندم با واریتهها و کیفیتهای مختلف رقابتی را در بازار ایجاد میکرد، ضمن اینکه امکان خرید آن به صورت اعتباری برای واحدهای تولیدی وجود داشت. اما تقریباً دو سال است که ما مجبوریم گندم را به طور کامل و به صورت نقدی خریداری کنیم. طبیعتاً این گندم تا تبدیل به آرد شده و در نهایت در قالب محصول در بازار عرضه و فروخته شود، به طور تقریبی بین 4 تا 5 ماه زمان خواهد برد لذا این مشکلبه شدت قدرت نقدینگی واحدهای تولیدی را کاهش داده و در شرایط فعلی ما با کمبود شدید نقدینگی و نبود سرمایه در گردش برای خرید مواد اولیه مواجه هستیم.
شفق گفت: متأسفانه صفر تا صد این صنعت به سرنوشت گندم گره خورده و دلیل آن هم این است که دولت متولی اصلی گندم است و امروز ما تابع تصمیمات دولت هستیم. دو سال است که صنعت به نوعی این شرایط را تحمل میکند. ماکارونی که به عنوان یک محصول سالم با بالاترین استانداردهای روز دنیا در کشور تولید میشود، ارزانترین غذاست اما متأسفانه مصرف آن در مقایسه با چهار سال گذشته نه تنها افزایش نیافته بلکه کاهش هم داشته است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به رکودی که بر بازار حاکم است نه تنها صنعت ماکارونی بلکه بسیاری از صنایع و واحدهای تولیدی کشور صرفاً برای بقاتلاش میکنند و نه برای سود. واحدهای تولیدی که با سرمایههای هنگفت راهاندازی شدند مجبور به ادامه فعالیت حداقل با زیان کمتر هستند و در واقع به ناچار برای گذران روزمرگی خودشان فعالیت میکنند. با اینکه امروز بیش از 750 تا 800 هزار تن ظرفیت نصب شده تولید ماکارونی در کشور داریم اماآنچه که از سه الی چهار سال گذشته در کشور تولید میشود بیش از 500 هزار تن نیست و متأسفانه به دلیل شرایط و مشکلات موجود ، برخی از واحدها مجبور به رقابتهای ناسالم میشوند و برای به دست آوردن نقدینگی بعضاً تخفیفهای غیرمتعارف عرضه میگردد که این روش بیشتر زمینه را برای سوءاستفاده دلالان و واسطه ها فراهم میکند. لذا ساختار نظام توزیع باید اصلاح شود و از سیستم سنتی به مدرن تغییر پیدا کند.
معاون بازرگانی شرکت ماکارونی مک در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: متأسفانه در حال حاضر سرانه مصرف ماکارونی در کشور 5 کیلوگرم است که باید به کمک رسانهها این میزان در کشور ارتقاء یابد. لذا باید به سمتی حرکت کنیم که فرهنگ مصرف ماکارونی را در کشور اصلاح نماییم. ماکارونی غذایی سالم است که به اقتصاد کشور و سلامت خانواده کمک میکند و اگر سرانه مصرفش در کشور بالا رود اشتغال را در این صنعت افزایش میدهد، قیمت تمام شده کاهش مییابد، رقابت بالا میرود، محصول کیفی تولید میشود، تنوع تولید در کشور ارتقاء یافته و ظرفیتهای جدیدی ایجاد میگردد. ضمن اینکه بستر صادرات هم فراهم خواهد شد. لذا اگر در 5 سال آینده سرانه مصرف ماکارونی را در کشور بالا ببریم این صنعت از بلاتکلیفی نجات پیدا خواهد کرد.
شفق گفت: در حال حاضر سهم صادرات ماکارونی از تولید سالانه حدود 50 تا 60 هزار تن است و این یعنی 10 درصد از آنچه که تولید میشود. در صورتی که 30 الی 40 درصد از ماکارونی تولیدی در کشور میتواند به بازار صادراتی عرضه گردد. لذا نیازمند ایجاد تشکلهای صادراتی در قالب سندیکاهای صادراتی هستیم تا موضوع صادرات را پیگیری کرده و با خریدار خارجی وارد مذاکره شوند. صادرات، کاری تخصصی است و این تشکلها باید در این عرصه نقشآفرینی کنند.
متأسفانه از آنجا که بسیاری از تولیدکنندگان در زمینه صادرات تخصص کافی را ندارند، بدون اینکه خودشان هم بخواهند به عنوان رقبای ناخواسته وارد بازار صادراتی میشوند که در مجموع در درازمدت این مسأله به نفع صادرات و اقتصاد کشور نیست.
وی خاطرنشان کرد: در تلاش هستیم تا در قالب یک اقدام ملی در جهت افزایش میزان سطح آگاهی مردم نسبت به اصلاح الگوی مصرف آن در خانوادهها گام برداریم. متأسفانه در حال حاضر ایران نسبت به سایر کشورهای دنیا پایینترین سرانه مصرف ماکارونی را به خود اختصاص داده و اگر ظرف چند سال آینده میزان فعلی 5 کیلوگرم را به 7 تا 8 کیلو در کشور برسانیم اتفاق بزرگی در این صنعت رخ خواهد داد.
خبرنگار : سیمین باقری
تاریخ: چهارشنبه ٢٥ مرداد ١٣٩٦ ساعت: ٠٩:١٧
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|