قطعالرجال کارگران ماهر در صنف نان، دستگاه را جایگزین دست کرد!
اختصاصی/ متاسفانه اعمال سیاستهای غلط از سوی متولیان امر، در چند سال اخیر ضربه بزرگی به نان کشورمان وارد نموده چنانکه دولت با ثابت نگه داشتن چندین ساله نرخ نان، کار را به جایی رساند که شاطران حرفهای و کاربلد از شغل نانوایی کنارهگیری کرده و جای خود را به افراد به اصطلاح نانوا و غیر متخصص دادند و متاسفانه زنگ خطر سلامت نان به صدا درآمد.
محمدرضا خواجه، متخصص نانهای سنتی کشور در گفتوگو با غلات نیوز در این باره تصریح کرد: بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته درخصوص کیفیت نان، 30 درصد مهارت نیروی انسانی، 50 درصد آرد و 20 درصد تجهیزات پخت دخیل است.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی، نانوایان با بحران نیروی انسانی و قطعالرجال کارگری در صنف روبه رو هستند، گفت: در تامین نیروی کارگر فنی، به شدت با کمبود مواجه هستیم و همین مساله موجب شده نانوایان دستگاه را جایگزین نیروی انسانی کنند.
خواجه بیان کرد: بسیاری از کارفرمایان واحدهای نانوایی به دلیل فرار از بار بیمه، دارایی، دستمزد و عدم توان تامین نیاز اقتصادی کارگر، واحدهای نانواییشان را ماشینی کردهاند.
متخصص نانهای سنتی کشور با بیان اینکه به صورت کلان 80 درصد از نانواییهای سطح کشور ماشینی شدهاند، اظهار کرد: عدم ارائه بهموقع نرخ نان، باعث فرار نیروهای ماهر از صنعت نان و سقوط کیفیت نان شده است. وقتی از دستگاه به جای دست در تولید نان استفاده میکنیم، باید با عطر و طعم مطبوع نان خداحافظی کنیم.
*دستگاههایی که مکملشان جوش شیرین است
خواجه بیان کرد: دستگاههای 4 غلتکی نیاز به استفاده از جوهر قند دارند؛ دستگاههایی که با نام «شاطرماشین» از آنها یاد میشود و هر نانوایی که در فرایند تولید نان از این دستگاهها استفاده میکند، ناخودآگاه باید از جوهر قند برای ضعیف کردن خمیر نان کمک بگیرد.
وی در ادامه گفت: در گذشته واحدهای تافتون و سنگکپز، هریک با تعداد 10 نیروی انسانی اداره میشد در صورتی که میزان پختشان بسیار کمتر از نانواییهای امروزی بود. حال آنکه نانواییهای فعلی پختشان سه تا چهار برابر گذشته است اما کارگرانشان به سه نفر تعدیل شده و ماشین جای کارگر را گرفته است!
خواجه با بیان اینکه یک واحد تولیدی نان، محیط مناسبی برای اشتغالزایی و ارتقای کیفیت نان به شمار میآید، اظهارکرد: به طور کلی 60 درصد نانواییها این روزها دستگاهی شدهاند و شاطرانی هم که در این واحدها کار میکنند، مهارتهای پنجگانه پخت نان را نمیدانند! باید گفت متاسفانه در حال حاضر شرایط به گونهای است که اگر روزی دستگاهی برای پخت نان در کشورمان نباشد، ما بینان خواهیم شد چراکه نانوایان امروزی وابسته به دستگاه هستند و از مهارتهای تخصصی پخت نان سر درنمیآورند!
*کارگران شاغل در واحدهای نانوایی، باید الفبای این کار را بدانند/ تعداد واحدهای سنتیپز،حالا دیگر انگشتشمار است
در بخش دیگری از این گزارش، بیژن نوروز مقدم، رئیس اتحادیه نانوایان تهران خاطرنشان کرد: درحال حاضر اغلب واحدهای لواش و تافتونپز در تهران برای کاهش هزینههای کارگری، پختشان را از شکل تنوری به دستگاهی تغییر دادهاند.
نوروز مقدم ادامه داد: مسلما نانی که دست تولید میکند، خیلی بهتر از نانی است که با دستگاه درست شده باشد منتها این امر مستلزم آن است که کارگران شاغل در خبازیها از وضعیت معیشتی خود راضی باشند.
وی افزود: افزایش نرخ نان پس از گذشت پنج سال ونیم، مرهمی روی زخم 5 سال گذشته نانوایان بود و کارفرمایان توانستند بخشی از حقوق کارگرانشان را ترمیم کنند اما متاسفانه بسیاری از واحدهای نانوایی از سالها قبل به دستگاه روی آوردهاند و تعداد واحدهای سنتیپز حالا دیگر انگشتشمار است.
رئیس اتحادیه نانوایان تهران با بیان اینکه کارگران شاغل در واحدهای نانوایی باید الفبای نانوایی را بدانند، گفت: متاسفانه آموزش در صنعت نان خیلی جدی تلقی نمیشود و مکانی برای آموزش کاربردی نانوایان نداریم
البته طی مدتی با همکاری سازمان فنی و حرفهای، دورههای آموزشی برای نانوایان برگزار شد منتها علاوه بر اینکه کارگران نانواییها در فواصل زمانی بسیار کوتاه ترک کار میکنند، غالبا مسائلی در این دورهها عنوان میشود که اصلا به درد کارگر نمیخورد و کلاسها به جای اینکه عملی باشند، تئوری هستند.
نوروز مقدم ابراز کرد: کسب مهارت و تجربه در کنار یکدیگر،در کیفیت نان تولیدی بسیار اثرگذار است اما متاسفانه شرایط اقتصادی حاکم بر صنف، موجب کنارهگیری شاطران ماهر از صنف نان و روی آوردن آنها به شغلهای دیگر با درآمدهای منطقیترو سختی کار کمتر شده است.
تاریخ: يکشنبه ١٧ آذر ١٣٩٨ ساعت: ١٢:٣٣
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|