گفتوگو با نانوایان حجیم و نیمه حجیم
اختصاصی/ اوایل دهه 50 بود که تحولی در صنعت نان ایران به وجود آمد و نانهای حجیم و نیمه حجیم وارد سفرههای ما ایرانیان شد. اگرچه در مقابل سهم مصرف 90 درصدی نانهای سنتی در کشور، این نوع نانها هنوز سهم چشمگیری را در سبد غذایی جامعه به خود اختصاص ندادهاند
با اینکه نانهای سنتی قدمت بسیار دیرینهای در ایران دارند اما سرعت پیشرفت نانهای حجیم و نیمه حجیم در کشور بسیار بیشتر است بهویژه در چند سال اخیر که نانوایان حجیم و نیمه حجیم کشورمان با شرکت در نمایشگاه نان ایبا و بازدید از صنعت نان آلمان، الگو و سبک اروپایی را در تولید نانهایشان به کار گرفتهاند و شاهد رشد قابل توجه انواع نان حجیم و نیمه حجیم در کشور به خصوص در تهران بودهایم.
خبرنگار ما با تعدادی از نانوایان حجیم و نیمه حجیم در خصوص مشکلات و راهکارهایشان پیرامون رفع دغدغهها .و چالشهای موجود در صنف پرداخته که در ادامه خواهید خواند؛
صیادی، یکی از تولیدکنندگان نانهای حجیم و نیمه حجیم سلامت (نانهایی بدون افزودنی شیمیایی و مواد نگهدارنده) در ابتدای این گفتوگو به تعامل مثبت صنف با اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم اشاره نمود و بیان کرد: اتحادیه در راستای رفع مشکلات صنف بالاخص تامین مواد اولیه کیفی، تمام تلاش خود را میکند.
وی با اشاره به مشکلات و دغدغههای صنف به خصوص در حوزه تامین آرد کیفی گفت: علاوه بر دغدغه تامین آرد باکیفیت، افزایش قیمت مواد اولیه به یکی دیگر از چالشهای ما تبدیل شده به طوری که هزینه تمام شده تولیدمان نسبت به برگشت سرمایه به واسطه فروش، هیچگونه سوددهی برایمان ندارد.
*کاهش دور ریز نان در گرو افزایش نرخ نان است
این تولیدکننده نانهای حجیم و نیمه حجیم با بیان اینکه سرانه مصرف نان در ایران دو برابر اروپاست اما نسبت به کشورهای اروپایی ارزشگذاری نان در ایران بسیار کمتر است، تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر ضایعات نان در ایران بالاست و علت اصلی آن هم قیمت پایین نان است. قطعا اعلام یک نرخ منطقی و ارزشمند برای نان، موجب کاهش ضایعات آن خواهد شد ضمن اینکه یک نرخ خوب برای نان، تولیدکنندگان را به سمت تولید کیفی و ارگانیک سوق میدهد و تولیدکنندگان نان در این صورت، کیفیت را جایگزین سرعت خواهند کرد.
صیادی در ادامه گفت: به منظور ارتقاء کیفیت آرد و نان که دغدغه اصلی صنف نانوایان حجیم است باید در جهت اصلاح مکانیزاسیون کشاورزی و اصلاح بذر گندم ایران اقدام شود.
همچنین کارخانههای آرد، دغدغه تولید آرد کیفی داشته باشند و دولت یک نرخ منطقی و ارزشمند برای نان اعلام کند.
*کارخانهها، آرد مخصوص نانهای حجیم و نیمه حجیم را تحویلمان دهند
در ادامه، مهبد یراقچی، یکی دیگر از تولیدکنندگان نانهای حجیم و نیمه حجیم به حمایت متقابل میان اتحادیه و نانوایان این صنف اشاره نمود و خاطرنشان کرد: در واقع اتحادیه، پل ارتباطی میان ما و مسئولین دولتی است و حرف نانوایان به کمک اتحادیه در مراجع قانونی برش دارد.
یراقچی به اقداماتی که اتحادیه برای صنف انجام داده اشاره کرد و گفت: راهاندازی اپلیکیشن خرید آرد و مواد اولیه، یکی از اقدامات اتحادیه است این اپلیکیشن تا حدود زیادی مشکلات ما را با اداره دارایی رفع میکند.
همچنین با تلاشهای اتحادیه، ضریب مالیاتی ما از 7 درصد به 5 درصد رسیده ضمن اینکه اتحادیه طی یک الی دو سال اخیر، صنف حجیم و نیمه حجیم را از شمول نرخگذاری خارج و آزاد کرده که این مساله منجر به ایجاد رقابت در جهت تولید نان باکیفیت در صنف ما شده است.
این تولیدکننده نانهای حجیم و نیمه حجیم در خصوص مشکلات و چالشهای صنف در چند ماه اخیر اظهار کرد: افزایش نرخ دلار در تامین مواد اولیه، ما را دچار چالش کرده، تمام مواد اولیه تولید ما به غیر از آرد با افزایش ناگهانی و سرسامآور مواجه شده است. علاوه بر آن، نرخی است که دولت برای پرداخت حقوق کارگر در نظر گرفته که با توجه به شرایط اقتصادی فعلی حاکم بر تولید، کارفرما توان پرداخت چنین درآمدی را به نیروی کارگر ندارد.
یراقچی بیان کرد: متاسفانه در حال حاضر کیفیت آردهایی که تحویل نانوایان حجیم داده میشود، پایین است با اینکه کارخانهها در تولید آرد از بهبوددهندهها استفاده میکنند اما غنیسازی کامل و کافی در آرد صورت نمیگیرد و اگر ما در واحد تولید نان از بهبوددهندهها استفاده نکنیم، کیفیت نان به شدت افت خواهد کرد.
به عبارت دیگر افزودنی که در کارخانه به آرد اضافه میشود با آنچه ما در واحد تولید نان استفاده میکنیم، تناقض دارد و این مساله باعث میشود در نهایت خروجی کار (نان تولید شده) کیفی نباشد. این در حالی است که کارخانهها باید آرد تخصصی نان حجیم و نیمه حجیم را تولید و به واحدهای نانوایی تحویل دهند تا ما دیگر نیاز به اضافه کردن هیچگونه افزودنی نداشته باشیم.
*سندیکای کارگری مخصوص نانوایان حجیم و نیمه حجیم تشکیل شود
ابوالقاسم فرمیهنی فراهانی، تولیدکننده دیگر نانهای حجیم و نیمه حجیم در این گفتوگو با بیان اینکه عملکرد اتحادیه در مقابل صنف فوقالعاده مثبت است، ابراز کرد: اتحادیه نانوایان حجیم، یک مشاور حقوقی برای اتحادیه اختیار کرده تا به نانوایان در حیطه امور مالیاتی و دارایی مشاورههایی ارائه دهد. ضمن اینکه اپلیکیشنی هم برای خرید آرد و مواد اولیه از سوی اتحادیه راهاندازی شده است.
وی ادامه داد: عملکرد دیگری که از سوی اتحادیه حجیم به آن پرداخته شده و مورد توجه قرار گرفته در صورتی که در اتحادیههای نانوایان سنتی مغفول مانده، بحث آموزش است که در این راستا اتحادیه حجیم و نیمه حجیم در جهت احداث و راهاندازی یک آکادمی ملی نان اقدام نموده است.
فراهانی با اشاره به مشکلات پیرامون امور کارگری و افزایش نرخ خرید مواد اولیه گفت: متاسفانه در حال حاضر بر قیمت تمام مواد اولیه ما حداقل 30 درصد افزوده شده و این مساله با توجه به اینکه هیچ افزایش نرخی روی نان لحاظ نشده، بسیار ما را تحت فشار قرار داده است. به خصوص برای نانوایانی که واحدهایشان به صورت استیجاری اداره میشود، این مشکل چندین برابر نمود پیدا میکند.
این تولیدکننده نانهای حجیم و نیمه حجیم افزود: دستگاههای دولتی که مسئول توزیع مواد اولیه هستند، باید همکاری خوبی با شرکت تعاونی صنف داشته باشند تا از طریق شرکت تعاونی مواد اولیه به راحتی و با قیمت مناسب برای اعضا در دسترس باشد.
وی خاطرنشان کرد: همچنین لازم است تشکیلاتی ایجاد گردد که به صورت سندیکای کارگری مخصوص نانوایان حجیم و نیمه حجیم، به مشکلات پیرامون امور کارگری در این صنف بپردازد.
تاریخ: يکشنبه ١١ آذر ١٣٩٧ ساعت: ١٠:٢٤
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|