دولت روش های دیگری را برای افزایش کیفیت نان در پیش بگیرد
اختصاصی/ اقداماتی غیر کارشناسانه به بهانه ارتقای کیفیت نان در کشور از سوی دولت انجام گرفت که متاسفانه ما شاهد نتیجه عکس این اقدامات بودیم تا جایی که امروز کیفیت نان در کشور چندان تعریفی ندارد و حتی باید گفت امروز، نان جامعه ما بیکیفیت است.
این مصوبه غیرعقلایی و غیرکارشناسی هم اقدامی تعجب برانگیز با هدف ارتقاء کیفیت نان کشور از سوی دولت بود؛ مصوبه یک شبه وزارت صنعت، معدن و تجارت که بهتر است بگویم تیشه به ریشه نان و نانوایی زد و اوضاع را از آنچه که بود متشنجتر کرد. حالا سطح کشور از نانواییهایی اشباع شده که از حرفه تخصصی خبازی سررشتهای ندارند. البته گفتنی است که در اصل این مصوبه، بر احداث واحدهای نانوایی در شهرکهای جدید التاسیس و بر حسب نیاز در یک منطقه اشاره شده اما متاسفانه به واسطه وجود همیشگی برخی سوءاستفادهگران و دلالان، اصل مصوبه در اجرا رعایت نگردید و حالا شاهد اجماع چندین نانوایی مازاد بر نیاز در یک محله کوچک پشت به پشت هم هستیم. این تصمیم دولت نه تنها کیفیت نان را افزایش نداد بلکه ضایعات نان را هم بیشتر کرد که به دنبال آن افت کیفی هم اتفاق افتاد، فروش نانوا را کاهش داد و تخلف را در میان نانوایان زیاد و البته عادی کرد و بسیاری از نانوایان را به آستانه ورشکستگی و تعطیلی نانوایی هایشان کشاند. چه ضربهها که این مصوبه به صنف نانوایان وارد نکرد دریغ از اینکه در کیفیت نان تفاوتی حاصل شود تعجبآورتر اینکه کماکان با وجود نانواییهای مازاد در کشور، جدیت در اجرای این مصوبه همچنان به قوت خود باقی است!
اینها فعالیتهایی بود که در راستای کیفیت نان از سوی دولت انجام شده بود که نتیجه آن را هم دیدیم اما در ادامه به مسائلی که به ارتقاء کیفیت نان کمک میکند، اشاره شده است:
اینکه صرفا بگوییم دولت بیاید و برای نان فرهنگسازی کند کافی نیست بلکه ما نیاز به فرهنگسازی اصولی و درست داریم به این شکل باید مخاطب را از ویژگیهای یک نان سالم و استاندارد آگاه سازیم تا خودش از نانوا نان باکیفیت مطالبه نماید. قطعا اگر مشتری آگاهانه برای خرید نان به نانوایی مراجعه کند، در مقابل نان بیکیفیت نانوا معترض شده و خواهان نان باکیفیت خواهد شد، در این صورت است که نانوا برای حفظ مشتریاش اقدام به تولید نان باکیفیت خواهد کرد.
*عدم نرخگذاری نان تا کی؟ ثابت نگه داشتن قیمت، دردی را دوا نمیکند!
از سال 93 تاکنون نرخ نان سنتی در کشورمان از سوی دولت ثابت نگه داشته شده که مسلما این هم یکی از عواملی است که در تولید نان باکیفیت در نانواییها اثر مستقیمی دارد. تولید نان هزینهبر است و قطعا قیمتگذاری (البته یک افزایش نرخ منطقی با توجه به وقفه چهارساله) آن هم پس از گذشت این چندسال ثبات قیمت، اشتیاق و انگیزه نانوا را برای تولید نان باکیفیت بالا میبرد و قطع به یقین نانوا برای خرید خمیرمایه، تجهیز نانوایی به تکنولوژی روز و بهداشتی و سایر فاکتورهای مورد نیاز برای افزایش کیفیت نان هزینه میکند.
اهمیت آموزش نیروی انسانی در هر حرفهای غیرقابل انکار است اما در حرفه خبازی به دلیل ارتباط مستقیم نان با سلامت مصرفکننده، این اهمیت چندین برابر بوده و از ضروریات اولیه برای ورود افراد به این شغل به شمار میآید اما متاسفانه در مدت اخیر به دلیل احداث بیرویه نانواییها در کشور و بدون هیچ قانون و مقرراتی شاهد ورود افراد غیرمرتبط به این صنف بودهایم تا جایی که در شرایط فعلی افرادی در قالب یک نانوا نان سفرههای مردم را تامین میکنند که کارگران اصناف دیگر هستند و فوت و فن نانوایی را نمی دانند.
لذا با جدی گرفتن مقوله آموزش و مهم انگاشتن این فاکتور در احداث هر واحد جدید باید از ورود افراد غیر واقعی و نابلد به این صنف با جدیت جلوگیری شود.
درجهبندی واحدهای نانوایی در کشور میتواند منجر به افزایش کیفیت نان شود. درواقع اگر در درجهبندیهای فاکتورهایی چون سطح کیفیت نان و میزان رضایتمندی مشتری لحاظ شود نانوایان ترغیب به تولید نان باکیفیت خواهند شد. رتبه بندی حرکت بسیار خوبی است و در ایجاد کیفیت نان، شرایط سالم و رقابتیتری را میان نانوایان فراهم میآورد. در حال حاضر به نظر میرسد هیچگونه دستورالعملی در این خصوص وجود ندارد.
ضمن اینکه در رتبهبندی واحدهای نانوایی شرایط هر واحد مشخص خواهد شد بدین ترتیب واحدهای فاقد استاندارد حذف خواهند شد.
قطعا در این شرایط وانفسا که تعداد واحدهای نانوایی در کشور سربه فلک میکشد طبیعی است که بازدید مسئولین نظارتی از همه واحدها توسط مسئولین حوزههای نظارتی غیر قابل امکان باشد. چه بسا اینکه به عنوان نمونه در حال حاضر بر نحوه تامین آرد و نرخ گذاری نان در واحدهای آزادپز نظارتی اعمال نمیشود. لذا جدیت و تشدید در نظارت ها و هماهنگی ارگانهای ذیربط با یکدیگر در اعمال بازرسی و اعمال تشویق و تبیه میتواند عاملی در جهت افزایش کیفیت نان باشد.
* واگذاری تصدی گری صنف به بخش خصوصی
اگر دولت تصدیگری بر صنعت آرد و نان را رها و صرفا به نظارت بر این صنف اکتفا کند و نیز مدیریت را به بخش خصوصی بسپارد میتوان به تحقق افزایش کیفیت آرد و به تبع آن نان امیدوار بود. قطعا بخش خصوصی به دلیل تسلط بر شرایط و نقاط ضعف و قوت صنف، مدیریت را در دست میگیرد و میتوان به رفع مشکلات و ایجاد ثبات در صنف امیدوار بود. خروج دولت از تصدیگری و صرفا اعمال نظارت بر این صنف هم دغدغهای است که سالها از سوی بخش خصوصی عنوان شده اما دولت هنوز این مساله را به دلایلی نپذیرفته و باید منتظر بود که آیا در نهایت دولت دست به چنین اقدامی خواهد زد یا خیر؟
تاریخ: يکشنبه ٢٧ خرداد ١٣٩٧ ساعت: ٠٩:٢٣
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|