روایتهایی از سنگک؛ نان ملی ایرانیها!
سنگک نان محبوبی است میان ایرانیها و خیلیها سنگک را نان ملی ایران میدانند. اختراع این نان هم به شیخ بهایی نسبت داده میشود ولی گویا این روایت، درست نیست و یک روایت درستتر از اختراع نان سنگک وجود دارد.
این اختراع به قدری با دقت و هوشیاری طراحی و عملی شده که پس از گذشت چند صد سال، نان سنگک هنوز به همان صورت اولیه پخته میشود و نانی که از تنور سنگکی بدست میآید، محبوبترین نان ایرانی است».
حالا چرا این روایت نمیتواند دقیق و درست باشد؟ چون اینطوری است: «در دیوان شرف جهان قزوینی، شاعر روزگار شاه طهماسب صفوی، در مبحث هجو قاضی شهر و ذکر پُرخواری او، از نان سنگک یاد شده است و این، داستان ابداع نان سنگک در زمان شاه عباس و به اندیشه شیخ بهایی را باطل میکند... بنا بر برخی تحقیقات، نان سنگک پیش از اسلام در ایران رواج داشته است و پس از بیماری یکی از پادشاهان ساسانی، طبیب برای معالجه دستور میدهد که برای شاه نانی تهیه کنند که روی ریگ پخته شده باشد».
حالا میتوان احتمال داد اختراع نان سنگک با «شکل و شمایل امروزی» کار شیخ بهایی باشد و وی روش پخت این نان را تکمیلتر و بهینهتر و روزآمدتر کرده است. در مقابل، روایت درستتر میتواند این باشد: «نان سنگک به شکل امروزی تکاملیافته از روش عشایری است که تعداد زیادی سنگ و سنگریزه را روی آتش میریختند و خمیر را روی آن پهن میکردند تا پخته شود... بهطور کلی پخت نان و غذا روی سنگ داغ در میان عشایر ایرانی یک سنت قدیمی برای پخت و پز محسوب میشود».
تاریخ: شنبه ٢٤ دی ١٤٠١ ساعت: ١٠:٠٤
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|