صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  روایت‌هایی از سنگک؛ نان ملی ایرانی‌ها!

  سنگک نان محبوبی است میان ایرانی‌ها و خیلی‌ها سنگک را نان ملی ایران می‌دانند. اختراع این نان هم به شیخ بهایی نسبت داده می‌شود ولی گویا این روایت، درست نیست و یک روایت درست‌تر از اختراع نان سنگک وجود دارد.

            

به گزارش غلا تنیوز از فارس،  نسبت‌دادن اختراع نان سنگک به شیخ بهایی از روایتی می‌آید که سال ۱۳۲۶ شمسی در کتابچه‌ای در تهران چاپ و منتشر شد و این‌گونه است: «شاه عباس برای رفاه حال سربازان خود که غالباً در سفر احتیاج به نان فوری داشتند و لازم بود به هر شهری می‌رسند نانواهایی باشند که بتوانند به قدر مصرف سربازان نان تهیه نمایند، درصدد چاره برآمد و حل این مشکل را از شیخ بهایی که از دانشمندان ایران بود، خواست. چون در سفر لشکریان مجبور به تهیه آرد از شهرهای مختلف بودند و آرد هر شهر با شهر دیگر از نظر نوع گندم آن تفاوت داشت باید طوری این نان پخته می‌شد که از هم وا نرود و قابل استفاده باشد. پس آرد آن مخلوطی از انواع آردها بوده و همچنین باید با سبوس گندم نیز برای سهولت در هضم مخلوط می‌شد. همین است که رنگ آن تیره بوده و به خاطر وجود انواع آرد قدرت چسبندگی آن کم است و باید حتماً روی سنگ پهن شود تا نریزد. لذا شیخ بهایی نیز تنور سنگکی را ابداع نمود.

این اختراع به قدری با دقت و هوشیاری طراحی و عملی شده که پس از گذشت چند صد سال، نان سنگک هنوز به همان صورت اولیه پخته می‌شود و نانی که از تنور سنگکی بدست می‌آید، محبوب‌ترین نان ایرانی است».

حالا چرا این روایت نمی‌تواند دقیق و درست باشد؟ چون این‌طوری است: «در دیوان شرف جهان قزوینی، شاعر روزگار شاه طهماسب صفوی، در مبحث هجو قاضی شهر و ذکر پُرخواری او، از نان سنگک یاد شده ‌است و این، داستان ابداع نان سنگک در زمان شاه عباس و به اندیشه شیخ بهایی را باطل می‌کند... بنا بر برخی تحقیقات، نان سنگک پیش از اسلام در ایران رواج داشته ‌است و پس از بیماری یکی از پادشاهان ساسانی، طبیب برای معالجه دستور می‌دهد که برای شاه نانی تهیه کنند که روی ریگ پخته شده باشد».

حالا می‌توان احتمال داد اختراع نان سنگک با «شکل و شمایل امروزی» کار شیخ بهایی باشد و وی روش پخت این نان را تکمیل‌تر و بهینه‌تر و روزآمدتر کرده است. در مقابل، روایت درست‌تر می‌تواند این باشد: «نان سنگک به ‌شکل امروزی تکامل‌یافته از روش عشایری است که تعداد زیادی سنگ و سنگ‌ریزه را روی آتش می‌ریختند و خمیر را روی آن پهن می‌کردند تا پخته شود... به‌طور کلی پخت نان و غذا روی سنگ داغ در میان عشایر ایرانی یک سنت قدیمی برای پخت و پز محسوب می‌شود».

امین رحیمی

 

                                     تاریخ:      شنبه ٢٤ دی ١٤٠١        ساعت:     ١٠:٠٤

 


خروج




پربازدیدترین

کاهش قیمت گندم روسیه در پی عرضه بالای جهانی

تحلیلگران اعلام کردند که قیمت گندم روسیه در اواسط ژانویه در بحبوحه افزایش رقابت سایر صادرکنندگان و حجم بالای عرضه، اندکی کاهش یافته است.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۱/۱۱/۰۶
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۱,۹۶۲ up
chf فرانک سويس ۴۵,۶۵۳ up
sek کرون سوئد ۴,۱۰۲ down
nok کرون نروژ ۴,۲۳۳ down
dkk کرون دانمارک ۶,۱۵۵ up
inr روپيه هند ۵۱۶ up
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۷,۶۳۵ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۱۸,۱۳۴ down
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۲,۳۹۵ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۶۴ eq
omr ريال عمان ۱۰۹,۱۲۸ up
cad دلار کانادا ۳۱,۳۱۴ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۷,۱۴۰ down
zar راند ۲,۴۴۷ up
try لير ترکيه ۲,۲۳۳ down
rub روبل روسيه ۶۰۷ down
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۲,۸۸۰ eq
syp لير سوريه ۱۷ eq
aud دلار استراليا ۲۹,۷۴۷ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ eq
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ up
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۹۵۷ up
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۴۰,۰۶۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۱,۱۵۴ eq
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۱ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۲,۱۹۹ up
amd100 يکصد درام ارمنستان ۱۰,۶۵۸ down
lyd دينار ليبی ۸,۸۲۷ up
cny یوان چين ۶,۱۹۲ up
thb100 يکصد بات تايلند ۱۲۸,۲۰۹ up
myr رينگيت مالزی ۹,۸۴۳ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۴,۰۰۰ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ eq
eur یورو ۴۵,۷۸۰ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۱۰۷ up
gel لاری گرجستان ۱۵,۸۸۲ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۸۱۱ up
afn افغانی افغانستان ۴۷۳ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۶,۷۷۴ up
azn منات آذربايجان ۲۴,۶۷۱ eq
php100 يکصد پزوی فيليپين ۷۶,۹۹۳ up
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۰۹۰ down
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۸۸ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

اجرای طرح غنی‌سازی آرد و نان در سطح خراسان جنوبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خبر داد:
نگران نانوایی های سوپر آزاد هستیم! مدیرعامل اتحادیه خبازان استان گلستان:
با اصلاح قیمت نان موافق هستیم استاندار همدان خبر داد:
 نمایشگاه، محلی برای تبادل اطلاعات و عاملی برای پیشرفت مدیرعامل شرکت ماشین‌سازی مرشد گوهر مطرح کرد:
مدیریت چندگانه، مشکلات این‌چنینی به وجود می‌آورد/ وزن چانه از حد استاندارد خارج شده! مدیرعامل شرکت تعاونی نانوایان تهران در انتقاد به عدم اصلاح نرخ نان:
کیفیت در حوزه آرد و نان استان رقم خورده است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان قم مطرح کرد:
استاندارد دستگاه‌های پخت نان رها شده است در گفت‌وگو با غلات نیوز مطرح شد؛

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

سیلو
اینستا
مشاوراران پویان صنعت
بانک سوله ایران
نان سحر
روشن یزد
طراوت میاندوآب
بهمنی
سیلو تهران
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
پارس ترک سیلو
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...