تامین گندم دوروم، دغدغه صنف ماکارونی/ یک مسئول دولتی: آمادگی عرضه گندم دوروم را داریم
اختصاصی/اولین کارگاه ابتدایی و ساده تولید ماکارونی، دهه ۳۰ در ایران آغاز به فعالیت نمود، به مرور کارگاههای تولید ماکارونی در کشور افزایش یافت و به بیش از ۳۰۰ واحد رسید اما از سال ۷۴، کارخانههای تولید ماکارونی صنعتی در کشور روی کار آمدند و امروز صنعت ماکارونی ایران سهم عمدهای در بازار مصرف جهان دارد.
حسن عباسی معروفان، عضو هیات مدیره و معاون بازرگانی خارجی شرکت بازرگانی دولتی ایران در گفتوگو با غلات نیوز اظهار کرد: سال گذشته بالغ بر ۶۰۰ هزار تن گندم دوروم در کشور تولید گردید که البته میزان خرید کارخانههای ماکارونی صرفا به ۲۰۰ هزار تن میرسید و بخش مازاد گندم دوروم صادر شد. امسال باتوجه به عدم تمایل بازار به گندم دوروم، کشاورزان میزان سهم هکتار زیر کشت رفته گندم دوروم را کاهش دادند.
از میان کارخانههای ماکارونی کشور، آنهایی که به دنبال کیفیت هستند و در بازار صادرات حضور دارند، از گندم دوروم استفاده میکنند. گندم دوروم (گندم سخت) یکی از بهترین گندمهایی است که میتواند سمولینای لازم را برای محصول ماکارونی داشته باشد و ترد بودن ماکارونی را تضمین کند.
عباسی معروفان با بیان این مطلب افزود: به اندازه نیاز کشور، گندم دوروم باکیفیت در داخل تولید میشود و نیازی به تامین دوروم از محل واردات خارجی نیست چنانکه امسال هم باتوجه به کاهش تولید در کشور، کمبودی احساس نشد و نیاز کشور کاملا تامین گردید.
وی ادامه داد: در دو سال گذشته به دلیل تولید مازاد، بخشی از گندم دوروم ایران به کشور ایتالیا صادر شد. به طور کلی در طول یک سال در دنیا ۷۴۰ الی ۷۵۰ میلیون تن گندم تولید میشود که از این میزان شاید تولید گندم دوروم به زیر یک درصد برسد.
گندم دوروم ایران یکی از کیفیترین گندمهای جهان است و با گندمهای کانادا، فرانسه، آمریکا و آلمان در سطح بینالمللی به لحاظ کیفی برابری میکند و متقاضیان بسیاری از سایر نقاط دنیا دارد.
معاون بازرگانی خارجی شرکت بازرگانی دولتی ایران در خصوص مصرف آرد نول در صنعت ماکارونی کشور گفت: گندم دوروم همیشه قابل تامین است و تولیدکنندکان ماکارونی هر زمان تقاضا داشته باشند ما در اختیارشان خواهیم گذاشت.
تاکنون پیش نیامده که این صنف از ما تقاضای گندم دوروم کنند و شرکت بازرگانی دولتی نداشته باشد که در اختیارشان بگذارد و آنها مجبور به استفاده از آرد نول شوند لذا شرکت بازرگانی دولتی ایران به اندازهای که کارخانههای کشور سفارش گندم دوروم دهند، آمادگی تولید و توزیع دارد اما باید گفت در حال حاضر نیز به غیر از چند کارخانه بزرگ کشور که مطمئناً ماکارونی را با گندم دوروم تولید مینمایند، مابقی چندان از این امر استقبال نمیکنند.
ضمن اینکه میان گندم دوروم و گندم معمولی تفاوت قیمت چندانی وجود نداشته و قیمت نمیتواند از دلایل گرایش برخی تولیدکنندگان ماکارونی به آرد نول باشد.
عباسی معروفان خاطرنشان کرد: آمارهای متفاوتی از سوی انجمن کارخانههای ماکارونی کشور ارائه میگردد مبنی بر این که به طور سالیانه بیش از ۷۰۰ هزار تن ماکارونی در کشور تولید میشود این در حالی است که مستندات، تولید بیش از ۴۰۰ هزار تن ماکارونی را نشان نمیدهد ضمن اینکه میزان صادرات هم به کمتر از صد هزار تن میرسد.
خط تولید ماکارونی با سمولینا (آرد حاصل از گندم دوروم) متفاوت است و هنوز بسیاری از کارخانههای ماکارونی کشور از این تکنولوژی برخوردار نیستند که شاید یکی از دلایل عدم استقبال آنها از گندم دوروم همین امر باشد.
گفته میشود برخی از کارخانههای ماکارونی کشور با اضافه نمودن بهبوددهنده گلوتن خشک به آرد نول، بار پروتئینی آن را جبران میکنند. این افزودنی ضررهای بسیاری را به همراه دارد بهخصوص اینکه دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار میدهد. معروفان در این باره گفت: انجمن صنفی تولیدکنندگان ماکارونی باید به کارخانههای کشور توصیه کند که الزاما از گندم دوروم استفاده نمایند. همانگونه که گفته شد بازرگانی دولتی ایران محدودیتی در عرضه این نوع گندم ندارد.
اما سیدمهدی آثاریان، رئیس انجمن تولیدکنندگان ماکارونی کشور میگوید: کارخانههای ماکارونی کشور بسیار از گندم دوروم استقبال میکنند و خواستار دریافت این نوع گندم هستند اما دولت در اختیار صنف نمیگذارد و اظهار میکند که گندم دوروم ندارد.
آثاریان بیان کرد: واردات گندم دوروم هم در اختیار دولت است که البته به شرط عبور موقت و صادرات اجازه واردات داریم. این در حالی است که کارخانههای ماکارونی خواستار تامین گندم دوروم برای رفع نیاز داخل هستند.
رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان ماکارونی در کشور خواستار اجرای قانون آزادسازی و واگذاری خرید به بخش خصوصی شد و گفت: اینکه خرید گندم دوروم را بر عهده خودمان بگذارند، بهتر از این است که برای تامین گندم، منت دولت را بکشیم و در نهایت گندمی بیکیفیت تحویلمان بدهند.
به گفته آثاریان، حدودا ۳۰ درصد کل تولید و مصرف ماکارونی در کشور، به کارگاههای کوچک اختصاص دارد و تعداد بسیار محدودی از کارخانههای بزرگ کشور به تکنولوژی خط تولید سمولینا مجهز هستند.
تاریخ: دوشنبه ٢٩ بهمن ١٣٩٧ ساعت: ١١:٢٩
پربازدیدترین
گزارش
آخرین اخبار
نرخ ارز
گفتگو
نظرسنجی
|