صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  نان‌هایی که سلامت مردم را به خطر می‌اندازند

  اختصاصی/ بارها درباره فواید سبوس و نان سبوس‌دار گفته شد اما هرچه در این باره گفته شود باز هم کم است. به نظر می‌آمد با آن همه تاکیدی که روی ارزش‌های تغذیه‌ای نان سبوس‌دار شده، در حال حاضر حداقل شاهد سبوس‌دار شدن نان نانوایی‌هایمان به خصوص نان سنگک باشیم.

            

البته هستند واحدهایی که نان تیره (با آرد سبوس‌دار) پخت و عرضه می‌کنند اما تعدادشان بسیار کم است.
متاسفانه این روزها مفهوم نان سبوس‌دار به غلط در میان نانوایان و مردم جا افتاده است و وقتی به نانوایی رفته و از نانوا نان سبوس‌دار می‌خواهیم نانوا روی خمیر نان سفید، دانه‌های سبوس پاشیده و داخل تنور می‌گذارد و به گمان خودش نان سبوس‌دار و غنی از ارزش غذایی تحویلمان می‌دهد. مردم هم غافل از مضرات این مساله، گمان می‌کنند نان سبوس‌دار مصرف کرده‌اند و فواید سبوس را به بدنشان رسانده‌اند. متاسفانه این مساله در بسیاری از واحدهای نانوایی به ویژه واحدهای نان سنگک بسیار باب شده است.

اما نانوایان سنگک دلیل این مساله را گرایش ذائقه جامعه به نان سفید عنوان کرده و می‌گویند اغلب مردم، نان سفید می‌خواهند و تنها درصد کمی درخواست نان سبوس‌دار دارند. با توجه به ذائقه اغلب جامعه ما مجبوریم آردهای سفید خریداری کنیم و برای آن قشری هم که نان سبوس‌دار می‌خواهند سبوس را به صورت جداگانه روی سطح نان می‌ریزیم. برخی از نانوایان دولتی‌پز هم می‌گویند که در سامانه اینترنتی خرید آرد، آرد با درصد سبوس‌گیری استاندارد سنگک تعریف نشده و آرد سنگک 15 درصد سبوس‌گیری شده است. هر قدر هم که درصد سبوس‌گیری کمتر می‌شود (به عنوان مثال 7 و 12 درصد) در مقابل کیفیت آرد افت می‌کند.

محسن لزومیان، رئيس اتحاديه نانهاى صنعتى ايران در گفت‌وگو با غلات نیوز، بیان کرد: سبوس‌گیری از آرد نانوایی‌ها در سال‌های اخیر افزایش یافته و این مسأله خطر ایجاد بیماری‌های دستگاه گوارشی، سرطان و دیابت را افزایش داده است بنابراین بازنگری در استاندارد سبوس نان در دستور کار وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد قرار گرفته است.
وی ادامه داد: مشکلی که اکنون در کیفیت تولید آرد نانوایی‌ها وجود دارد، میزان بالای سبوس‌گیری آن است که متاسفانه به بهانه ذائقه مردم و با این استدلال که مردم نان سفیدتر دوست دارند، کارخانه‌ها به سمت سبوس‌گیری بیشتر در تولید آرد حرکت کرده‌ و این روزها آردهایی را روانه نانوایی‌ها می‌کنند که به نفع سلامتی مردم نیست.

لزومیان افزود:  افزایش سبوس‌گیری آرد، سیاستی غلط است که متاسفانه از حدود سه سال پیش در کشور شروع شده است. برخی مسئولان تصمیم گرفتند آردی سفیدتر را روانه بازار کنند که این تصمیم بر خلاف نیازهای سلامت مردم است. میزان سبوس‌گیری آرد نان تافتون که باید حداکثر حدود 13 تا 5/13 درصد باشد، اکنون به 15 تا 18 درصد و در برخی کارخانه‌ها حتی به حدود 23 درصد هم رسیده است. این تصمیمی اشتباه است که به بهانه تولید نان سفید اتخاذ شده و سلامت مردم را به خطر می‌اندازد.
وی تصریح کرد: در مورد نان سنگک در صورتی که آرد، استاندارد سنگک را داشته و سبوس‌گیری آن 7 درصد باشد، نیازی به غنی‌سازی با آهن و اسید فولیک نیست اما متاسفانه شاهد این هستیم که در مورد آرد نان سنگک نیز سبوس‌گیری بیش از این میزان انجام می‌گیرد و به بهانه سفیدتر شدن نان سنگک، آردهایی با 18 درصد سبوس‌گیری وارد نانوایی‌های سنگک می‌شود.
لزومیان معتقد است، با توجه به گسترش چاقی و اضافه وزن و نیز افزایش بیماری‌های گوارشی، سرطان دستگاه گوارش و دیابت، افزایش سبوس‌گیری نان به زیان مردم است و باید هر چه سریع‌تر این سیاست بازنگری شود.

رئيس اتحاديه نانهاى صنعتى ايران در ادامه گفت: بر اساس دستور شورای عالی سلامت و امنیت غذایی که ریاست آن با رئیس جمهوری است و 9 وزیر عضو آن هستند، وزارت بهداشت با همکاری سازمان ملی استاندارد، کار بازنگری و اصلاح استاندارد سبوس‌گیری آرد نانوایی را شروع کرده‌اند و جلسات کارشناسی این اقدام، به طور مستمر بین دو دستگاه برگزار می‌شود. پیشنهاد وزارت بهداشت این است که استاندارد سبوس آرد نان‌ها به میزان قبلی برگردد و برای نان سنگک 7 درصد و برای نان تافتون 5/13 درصد باشد. در مورد آرد نان بربری، استاندارد قبلی 18 درصد بود که پیشنهاد وزارت بهداشت این است که این استاندارد نیز بازنگری شود و میزان سبوس‌گیری آرد بربری نیز کاهش یابد.

لزومیان فرهنگ سازی مصرف نان سبوس‌دار را در کشور امری زمان‌بر دانست و در این باره گفت: البته ذائقه مردم و تقاضای بازار هم مهم است بنابراین انتظار نداریم در زمانی کوتاه و به طور ناگهانی نان‌هایی با سبوس بالاتر وارد بازار شود زیرا ممکن است بسیاری از مردم نان‌های تیره‌تر را دوست نداشته و تقاضای نان سفید داشته باشند اما باید فرهنگ‌سازی شود تا مردم بدانند نان هر چه تیره‌تر باشد به نفع آنهاست و نان‌های سفید، برای سلامتشان مفید نیست. بنابراین افزایش میزان سبوس نان، کاری تدریجی است و باید گام به گام میزان سبوس آرد نان‌ها را افزایش دهیم تا به استانداردی برسیم که هم سلامت مردم را تامین کند و هم ذائقه و نیاز بازار را در نظر داشته باشد.


 

                                     تاریخ:      شنبه ٥ اسفند ١٣٩٦        ساعت:     ١٠:١٥

 


خروج




ژاپن فروش گندم کانادایی را تعلیق نمود

اختصاصی/ وزیر کشاورزی ژاپن اذعان نموده است که این کشور پس از مشاهده نمونه‌های دستکاری ‌شده ژنتیکی در غلات کانادا، مناقصه و فروش گندم این کشور را تعلیق نموده است.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
usd دلار آمريکا ۴۲,۴۴۰ up
gbp پوند انگليس ۵۶,۳۲۲ up
chf فرانک سويس ۴۲,۷۸۰ up
sek کرون سوئد ۴,۸۱۷ down
nok کرون نروژ ۵,۲۲۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۶۳۱ up
inr روپيه هند ۶۲۴ up
aed درهم امارات ۱۱,۵۵۷ up
kwd دينار کويت ۱۴۰,۲۰۹ down
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۳۵,۲۳۵ down
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۸,۶۳۷ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۴۰۷ up
omr ريال عمان ۱۱۰,۳۷۷ up
cad دلار کانادا ۳۲,۱۲۵ down
zar راند ۳,۰۹۴ down
try لير ترکيه ۹,۰۱۱ up
rub روبل روسيه ۶۷۰ down
qar ريال قطر ۱۱,۶۶۰ up
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۶۸ down
syp لير سوريه ۸۳ eq
aud دلار استراليا ۳۱,۴۵۳ down
sar ريال سعودی ۱۱,۳۱۸ up
bhd دينار بحرين ۱۱۲,۸۷۴ up
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۴۱۵ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۶۵۹ up
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۸,۸۱۸ up
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۷۹۵ up
lyd دينار ليبی ۳۱,۲۶۵ up
cny یوان چين ۶,۵۸۴ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۲۹,۹۴۵ up
myr رينگيت مالزی ۱۰,۶۱۸ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۸,۴۶۷ up
eur یورو ۴۹,۴۰۸ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۱۲,۵۱۱ down
afn افغانی افغانستان ۵۹۴ eq
byn روبل جديد بلاروس ۲۱,۱۴۵ down
azn منات آذربايجان ۲۴,۹۴۵ up
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۶۶۹ up
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۵۰ up
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

پایلوت طرح غنی‌سازی آرد با ویتامین D به زودی در کشور انجام خواهد شد رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور:
شرکت بازرگانی دولتی گندم اختلاط شده را در بورس ارائه دهد دبیر انجمن صنفی کارخانه‌های آرد استان خراسان رضوی:
نان گران می‌شود رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه‌حجیم:
نان امروز شعار است اما دغدغه مسئولین نیست نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی:
مصرف بسیار کم‌رنگ خمیرمایه در واحدهای نان سنتی دبیر سندیکای تولیدکنندگان خمیرمایه ایران مطرح کرد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

 

صوتی

آرد زرین خوشه
کارخانه آرد آذر غله
ماشین سازی مرشد گوهر
گروه صنعتی بهمنی
نان سحر
کارخانه آرد کرج کردان
خبرنگار
بهبود دهنده رازی
ارد جوانه شوشتر