صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  نان‌هایی که سلامت مردم را به خطر می‌اندازند

  اختصاصی/ بارها درباره فواید سبوس و نان سبوس‌دار گفته شد اما هرچه در این باره گفته شود باز هم کم است. به نظر می‌آمد با آن همه تاکیدی که روی ارزش‌های تغذیه‌ای نان سبوس‌دار شده، در حال حاضر حداقل شاهد سبوس‌دار شدن نان نانوایی‌هایمان به خصوص نان سنگک باشیم.

            

البته هستند واحدهایی که نان تیره (با آرد سبوس‌دار) پخت و عرضه می‌کنند اما تعدادشان بسیار کم است.
متاسفانه این روزها مفهوم نان سبوس‌دار به غلط در میان نانوایان و مردم جا افتاده است و وقتی به نانوایی رفته و از نانوا نان سبوس‌دار می‌خواهیم نانوا روی خمیر نان سفید، دانه‌های سبوس پاشیده و داخل تنور می‌گذارد و به گمان خودش نان سبوس‌دار و غنی از ارزش غذایی تحویلمان می‌دهد. مردم هم غافل از مضرات این مساله، گمان می‌کنند نان سبوس‌دار مصرف کرده‌اند و فواید سبوس را به بدنشان رسانده‌اند. متاسفانه این مساله در بسیاری از واحدهای نانوایی به ویژه واحدهای نان سنگک بسیار باب شده است.

اما نانوایان سنگک دلیل این مساله را گرایش ذائقه جامعه به نان سفید عنوان کرده و می‌گویند اغلب مردم، نان سفید می‌خواهند و تنها درصد کمی درخواست نان سبوس‌دار دارند. با توجه به ذائقه اغلب جامعه ما مجبوریم آردهای سفید خریداری کنیم و برای آن قشری هم که نان سبوس‌دار می‌خواهند سبوس را به صورت جداگانه روی سطح نان می‌ریزیم. برخی از نانوایان دولتی‌پز هم می‌گویند که در سامانه اینترنتی خرید آرد، آرد با درصد سبوس‌گیری استاندارد سنگک تعریف نشده و آرد سنگک 15 درصد سبوس‌گیری شده است. هر قدر هم که درصد سبوس‌گیری کمتر می‌شود (به عنوان مثال 7 و 12 درصد) در مقابل کیفیت آرد افت می‌کند.

محسن لزومیان، رئيس اتحاديه نانهاى صنعتى ايران در گفت‌وگو با غلات نیوز، بیان کرد: سبوس‌گیری از آرد نانوایی‌ها در سال‌های اخیر افزایش یافته و این مسأله خطر ایجاد بیماری‌های دستگاه گوارشی، سرطان و دیابت را افزایش داده است بنابراین بازنگری در استاندارد سبوس نان در دستور کار وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد قرار گرفته است.
وی ادامه داد: مشکلی که اکنون در کیفیت تولید آرد نانوایی‌ها وجود دارد، میزان بالای سبوس‌گیری آن است که متاسفانه به بهانه ذائقه مردم و با این استدلال که مردم نان سفیدتر دوست دارند، کارخانه‌ها به سمت سبوس‌گیری بیشتر در تولید آرد حرکت کرده‌ و این روزها آردهایی را روانه نانوایی‌ها می‌کنند که به نفع سلامتی مردم نیست.

لزومیان افزود:  افزایش سبوس‌گیری آرد، سیاستی غلط است که متاسفانه از حدود سه سال پیش در کشور شروع شده است. برخی مسئولان تصمیم گرفتند آردی سفیدتر را روانه بازار کنند که این تصمیم بر خلاف نیازهای سلامت مردم است. میزان سبوس‌گیری آرد نان تافتون که باید حداکثر حدود 13 تا 5/13 درصد باشد، اکنون به 15 تا 18 درصد و در برخی کارخانه‌ها حتی به حدود 23 درصد هم رسیده است. این تصمیمی اشتباه است که به بهانه تولید نان سفید اتخاذ شده و سلامت مردم را به خطر می‌اندازد.
وی تصریح کرد: در مورد نان سنگک در صورتی که آرد، استاندارد سنگک را داشته و سبوس‌گیری آن 7 درصد باشد، نیازی به غنی‌سازی با آهن و اسید فولیک نیست اما متاسفانه شاهد این هستیم که در مورد آرد نان سنگک نیز سبوس‌گیری بیش از این میزان انجام می‌گیرد و به بهانه سفیدتر شدن نان سنگک، آردهایی با 18 درصد سبوس‌گیری وارد نانوایی‌های سنگک می‌شود.
لزومیان معتقد است، با توجه به گسترش چاقی و اضافه وزن و نیز افزایش بیماری‌های گوارشی، سرطان دستگاه گوارش و دیابت، افزایش سبوس‌گیری نان به زیان مردم است و باید هر چه سریع‌تر این سیاست بازنگری شود.

رئيس اتحاديه نانهاى صنعتى ايران در ادامه گفت: بر اساس دستور شورای عالی سلامت و امنیت غذایی که ریاست آن با رئیس جمهوری است و 9 وزیر عضو آن هستند، وزارت بهداشت با همکاری سازمان ملی استاندارد، کار بازنگری و اصلاح استاندارد سبوس‌گیری آرد نانوایی را شروع کرده‌اند و جلسات کارشناسی این اقدام، به طور مستمر بین دو دستگاه برگزار می‌شود. پیشنهاد وزارت بهداشت این است که استاندارد سبوس آرد نان‌ها به میزان قبلی برگردد و برای نان سنگک 7 درصد و برای نان تافتون 5/13 درصد باشد. در مورد آرد نان بربری، استاندارد قبلی 18 درصد بود که پیشنهاد وزارت بهداشت این است که این استاندارد نیز بازنگری شود و میزان سبوس‌گیری آرد بربری نیز کاهش یابد.

لزومیان فرهنگ سازی مصرف نان سبوس‌دار را در کشور امری زمان‌بر دانست و در این باره گفت: البته ذائقه مردم و تقاضای بازار هم مهم است بنابراین انتظار نداریم در زمانی کوتاه و به طور ناگهانی نان‌هایی با سبوس بالاتر وارد بازار شود زیرا ممکن است بسیاری از مردم نان‌های تیره‌تر را دوست نداشته و تقاضای نان سفید داشته باشند اما باید فرهنگ‌سازی شود تا مردم بدانند نان هر چه تیره‌تر باشد به نفع آنهاست و نان‌های سفید، برای سلامتشان مفید نیست. بنابراین افزایش میزان سبوس نان، کاری تدریجی است و باید گام به گام میزان سبوس آرد نان‌ها را افزایش دهیم تا به استانداردی برسیم که هم سلامت مردم را تامین کند و هم ذائقه و نیاز بازار را در نظر داشته باشد.


 

                                     تاریخ:      شنبه ٥ اسفند ١٣٩٦        ساعت:     ١٠:١٥

 


خروج




صادرات گندم از محل تولید داخل ممنوع است

اختصاصی/ حسن عباسی معروفان گفت: از ابتدای سال جاری صادرات گندم از محل تولید داخل ممنوع است و صادرات آرد صرفا از محل گندم ورود موقت انجام می شود.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۷/۰۷/۰۳
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۵,۰۳۷ up
chf فرانک سويس ۴۳,۴۷۱ down
sek کرون سوئد ۴,۷۷۴ down
nok کرون نروژ ۵,۱۵۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۶۱۳ up
inr روپيه هند ۵۷۷ down
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۸,۶۵۶ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۳۴,۰۲۲ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۷,۲۱۰ down
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۶ down
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۲ up
cad دلار کانادا ۳۲,۴۰۲ down
zar راند ۲,۹۲۳ down
try لير ترکيه ۶,۸۱۲ up
rub روبل روسيه ۶۳۸ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۱۸ down
syp لير سوريه ۸۲ eq
aud دلار استراليا ۳۰,۴۰۰ down
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۱ up
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۴ up
sgd دلار سنگاپور ۳۰,۷۴۳ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۴۹۱ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۵,۸۷۹ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۷۰۹ up
lyd دينار ليبی ۳۰,۴۷۷ down
cny یوان چين ۶,۱۲۰ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۲۹,۳۹۹ up
myr رينگيت مالزی ۱۰,۱۵۹ down
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۷,۵۱۱ down
eur یورو ۴۹,۳۱۷ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۱۱,۸۵۰ up
afn افغانی افغانستان ۵۵۸ eq
byn روبل جديد بلاروس ۲۰,۱۷۲ up
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۵۵ up
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۴۵۹ up
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۰۶ eq
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

همدان و کرمانشاه در دستور کار اتصال به حمل ریلی / افزایش 32 درصدی حمل ریلی گندم در سال جاری مدیرکل دفتر هماهنگی خدمات بازرگانی شرکت بازرگانی دولتی مطرح کرد:
افزایش کیفیت گندم در فصل خرید امسال مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی مطرح کرد:
دولت به جای سنگ‌اندازی، موازی با ما گام بردارد رئیس اتحادیه نانوایان حجیم و نیمه حجیم:
معرفی ارقام جدید بذر کیفی در استان گلستان معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان گلستان:
نظارت های ویژه و مستمری بر تولید آرد گلستان داریم معاون سازمان غذا و داروی استان گلستان:
واگذاری شرکت‌های غله به بخش خصوصی، شتاب‌زده و بدون مقدمه صورت گرفت مسئول شرکت بازرگانی دولتی ایران، نمایندگی همدان:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

 

صوتی

آرد زرین خوشه
جشنواره عکس خوشه
آذر غله
گروه صنعتی بهمنی
نان سحر
کارخانه آرد کرج کردان
خبرنگار
بهبود دهنده رازی
ارد جوانه شوشتر