صفحه اصلی > اخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  اختلاط منطقی یا استفاده از بهبود دهنده ها، کدام راه حل؟!

  اختصاصی/ مدتی پیش موجی در شبکه‌های اجتماعی به راه افتاد که عده ای از نانوایان سنگک پز بر اثر استفاده از آردها دچار زخم‌هایی بر روی دستشان و حساسیت‌ها و ناراحتی‌های پوستی شده‌اند. این مسأله چند وقتی در شبکه‌های اجتماعی و کانال‌های تلگرامی بسیار هیاهو به پا کرد اما متأسفانه هیچ‌کدام از مسئولین نسبت به آن واکنشی نشان ندادند.

            

 ما با چند تن از صاحبنظران در این خصوص به گفت‌وگو پرداختیم نظرات مختلفی نسبت این مساله مطرح است که در ادامه به آن ها اشاره شده است؛
عده‌ای از متخصصین حوزه آرد معتقدند که دلیل این اتفاق این است که دستان شاطر نان سنگک مدت زمان بیشتری در مجاورت با آب قرار دارد و در این میان نانوایانی که زمینه حساسیت را از قبل در بدنشان داشته باشند، در مجاورت طولانی مدت با آب دچارحساسیت‌های پوستی خواهند شد. البته چنانچه نانوا به آب هم حساس نباشد و دستانش به مدت طولانی در معرض آب قرار گیرد، حالت حساسیت ( ایجاد کله هاییی به رنگ سفید بر روی پوست دست) به طور ناخوداگاه ایجاد خواهد شد.

نانوایان سنگک در مقایسه با سایر نانوایان سنتی در طول روز حداقل 8 ساعت و چه بسا بیشتر دستانشان در مجاورت با آب قرار می گیرد. از سوی دیگر هر نوع ترکیبی که در آرد وجود داشته باشد چه آنزیم چه ویتامین و هرنوع اسید و آنزیم تأثیرش در آب اغراق‌آمیز و قوی‌تر شده و ممکن است در آب چندین برابر افزایش یابد که قطعا این مساله ایجاد حساسیت های پوستی را برای نانوایان تشدید می کند. به گفته این دسته از متخصصین از هر 100 شاطر سنگک ممکن است 10 نفر دچار حساسیت‌های پوستی شوند و این مساله در میان نانوایان سنگک چندان شایع نیست.

به گفته یکی از تولیدکنندگان بهبود دهنده های آرد در کشور استفاده کردن از آنزیم، ویتامین و یا اسید اسکوربیک و یا هر نوع ترکیب دیگری در فرایند تولید آرد نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا صورت می‌گیرد. اسید اسکوربیک ماده‌ای است که حتی در صورت استفاده به مقدار زیاد هم به بدن آسیب نمی‌زند و استفاده از آن در فرایند تولید آرد محدودیتی نخواهد داشت. ضمن اینکه سازمان غذا و دارو برای استفاده از این افزودنی برای کارخانجات آردسازی کشور نیز مجوز صادر می‌کند. طبیعتاً هنگامی که گندم‌های کشور و به طبع آن گندم‌های کشور ضعیف باشند کارخانه مجبور است به کمک بهبوددهنده‌ها شبکه آرد را نجات دهد.
عده‌ای دیگر معتقدند خمیر نان سنگک نسبت به خمیر سایر نان‌های سنتی سست‌تر بوده و در نتیجه مقدار آب بیشتری دارد. لذا ممکن است شاطر برای به عمل آوری نان از نمک به مقدار زیادتری استفاده کند که با توجه به اسیدی بودن نمک ممکن است برای نانوا حساسیت پوستی ایجاد گردد.

در این میان این دسته از متخصصین می‌گویند اسید اسکوربیک ماده‌ای گران‌قیمت است که ممکن است برخی کارخانجات آردسازی به دلیل عدم صرفه اقتصادی از خرید آن ممانعت نموده و اسید سیتریک که ماده‌ای ارزان‌قیمت است را جایگزین آن نمایند. این ماده همانند جوهر لیمو است و ممکن است کسانی را که زمینه حساسیت‌ها و آلرژی‌های پوستی دارند دچار تشدید حساسیت کند. در حال حاضر با مشکل کیفی آرد در سراسر کشور مواجه هستیم و کارخانجات برای حفظ مشتری مجبورند از ماده‌های تقویت‌کننده‌ آرد استفاده نمایند و در این میان متأسفانه برخی از کارخانجات به دلیل هزینه‌های گران قیمت به سراغ ماده‌های ارزان‌قیمتی می‌روند که البته استفاده از آن ها توسط سازمان های غذا و دارو و بهداشت غیرمجاز و ممنوع اعلام گردیده است. ( این مساله از سوی برخی ها مطرح می شود اما طی گفت وگویی که خبرنگار ما با رئیس اداره نظارت بر مواد غذایی استان یزد داشته، به گفته وی این موضع صحت ندارد و استفاده از این ماده در کارخانجات آردسازی کاربردی نخواهد داشت و عمدتا ممکن است در واحدهای نانوایی از سوی نانوایان مورد استفاده قرار گیرد).

در این میان این مسأله هم مطرح می‌شود که ممکن است حساسیت‌های پوستی نانوایان دلایل دیگری داشته باشد. از جمله اینکه ممکن است نانوا هنگام استفاده از آرد و عمل‌آوری خمیر در محل نانوایی از موادی استفاده کند که با بهبوددهنده‌ای که در فرایند تولید آرد در کارخانه اضافه گردیده همخوانی نداشته و ترکیب این دو با یکدیگر موجب ایجاد حساسیت‌های پوستی بر روی دستان نانوایان شود.
مسئولین درحال بررسی هستند و هنوز جواب قطعی برای تایید این موضوع از سوی هیچ ارگانی صادر نشده است.
ای کاش به جای استفاده از بهبود‌دهنده‌ها، دولت از 4 میلیون تن گندم کیفی در کشور برای اختلاط گندم استفاده می‌کرد تا به جای مصرف ترکیبات اسیدی، از ماهیت گندم برای تولید آرد کیفی و به تبع آن ارتقاء کیفیت نان استفاده گردد.



 

                                     تاریخ:      چهارشنبه ١٨ بهمن ١٣٩٦        ساعت:     ٠٩:٥٤

 


خروج




پیشنهاد فروش کیلویی نان به دولت ارسال شد

رئیس سازمان صمت استان تهران گفت: پیشنهاد اتحادیه این بود که مبنای فروش از هر عدد نان به هر کیلو نان تغییر پیدا کند و قیمت آن متناسب با افزایش قیمت‌ها و هزینه‌ها صورت بگیرد که هم برای تولیدکننده و هم برای مصرف‌کننده قابل قبول باشد. این پیشنهاد برای تصمیم‌گیری نهایی به دولت ارسال شده است.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۳۹۷/۰۹/۲۲
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۹۹۳ up
chf فرانک سويس ۴۲,۲۶۲ down
sek کرون سوئد ۴,۶۲۴ down
nok کرون نروژ ۴,۹۰۱ eq
dkk کرون دانمارک ۶,۳۹۷ up
inr روپيه هند ۵۸۷ up
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۷,۹۹۸ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۳۰,۲۷۵ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۳۷,۰۲۰ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۸ up
omr ريال عمان ۱۰۹,۲۳۴ up
cad دلار کانادا ۳۱,۴۴۶ up
zar راند ۲,۹۷۵ up
try لير ترکيه ۷,۸۴۰ up
rub روبل روسيه ۶۳۳ eq
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۵۲۹ down
syp لير سوريه ۸۲ eq
aud دلار استراليا ۳۰,۳۵۵ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ eq
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۲ down
sgd دلار سنگاپور ۳۰,۶۳۳ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۲,۳۳۸ down
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۶,۴۷۳ up
amd100 يکصد درام ارمنستان ۸,۶۵۶ up
lyd دينار ليبی ۳۰,۱۴۱ up
cny یوان چين ۶,۱۱۲ up
thb100 يکصد بات تايلند ۱۲۸,۵۰۳ up
myr رينگيت مالزی ۱۰,۰۴۴ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۷,۴۰۹ up
eur یورو ۴۷,۷۴۷ up
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۱۱,۳۴۹ up
afn افغانی افغانستان ۵۵۴ eq
byn روبل جديد بلاروس ۱۹,۷۷۴ down
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۵۶ eq
tjs سومونی تاجيکستان ۴,۴۵۷ eq
vef بوليوار جديد ونزوئلا ۴,۲۰۶ eq
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

87 درصد از نانوایان حجیم در کشور کارت بهداشت معتبر دارند رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت:
نگاه ما به آکادمی نان ایران، نگاهی ملی است مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه یک:
استان قزوین در راستای کاهش سن‌زدگی گندم جزو استان‌های برتر است معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

 

صوتی

آرد زرین خوشه
جشنواره عکس خوشه
آذر غله
گروه صنعتی بهمنی
نان سحر
کارخانه آرد کرج کردان
خبرنگار
بهبود دهنده رازی
ارد جوانه شوشتر
گل آرد زاگرس