صفحه اصلی > آرشيواخبار 


نسخه چاپي      ارسال به دوست



 

  کشاورزان کشت جایگزین مناسب ندارند

  در سال های اخیر به دلیل افزایش قیمت برنج و صرفه اقتصادی آن، سطح زیر کشت این محصول در کشور به شدت افزایش یافته است و این موضوع باعث تشدید بحران آب در گلستان شده است. شالی یکی از کشت‌های نیازمند آب فراوان است. در سال های اخیر در گلستان بیش از چهار تا پنج برابر الگوی کشت برنج تولید شده و تا سطح ۶۰ هزار هکتار رسیده است، این در حالی است کارشناسان الگوی کشت ۱۲ هزار هکتاری محصول برنج در استان را با توجه به کمبود منابع آبی زیاد دانسته و خواستار کاهش این الگو شدند.

            

به گزارش  نگاه هستی خبر از روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران، خشکسالی سال های اخیر و کاهش سطح نزولات آسمانی که موجب قرار گرفتن منابع آبهای زیرزمینی در وضعیت قرمز شده و نگرانی را در بین کارشناسان و متولیان امور آب استان افزایش داده تا حدی که به گفته کارشناسان در صورت تداوم کشت برنج در این سطح در سال های آتی باید خشک شدن آب های زیرزمینی استان و در نهایت تبدیل شدن گلستان به بیابانی خشک و لم یزرع را را شاهد باشیم.

استان گلستان اقتصادی با محوریت کشاورزی دارد و سال هاست کشت شالی نیز در آن رونق داشته ولی این کشت به این دلیل که فشار زیادی به منابع آب استان وارد کرده است خشک شدن سفره های آب زیرزمینی و بحران آب را در پی داشته است؛ مساله ای که به زودی قابل جبران نیست.

از حدود ۵۶۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت استان حدود ۱۲ هزار هکتار آن طبق آمار قابل کشت شالیکاری و جزو اراضی نسق است که به گفته جهاد کشاورزی کشت در غیر اراضی نسق ممنوع است. ولی طی سال های گذشته باز هم شاهد کشت در اراضی غیر نسق بودیم که در برخی موارد به دلیل خشک شدن چاه ها در فصل تابستان کشاورزان با ضرر مواجه شوند ولی از آن جایی که هنوز الگوی کشت مدونی برای کشاورزان وجود ندارد آن ها برای به دست آوردن حداقل معیشت اقدام به کشت این محصول پرآب طلب می کنند و خسارات و ضرراحتمالی را نیز به جان می خرند. کشت شالی به گفته کارشناسان حدود ۱۵۰میلیارد ریال در هر هکتار هزینه آب دارد و کشاورزان با کشت شالی در اراضی غیر نسق این منبع عظیم را هدر می دهند.

کشت شالی با آب زیرزمینی  غیر مجاز کاملا باید متوقف شود 

افزایش باران و ترسالی سال آبی جاری گویی برای کشاورزان نویدی بود که می توانند کشت شالی را در اراضی غیر نسق داشته باشند، ولی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان در رابطه با کشت شالی با آب زیرزمینی می گوید: کشت شالی با آب زیرزمینی غیر مجاز کاملا باید متوقف شود و این کار نیازمند همکاری سایر بخش ها از رسانه ها در امر آموزش تا جهاد کشاورزی و تعاون روستایی و سازمان صنعت و دیگر نهادها است. 

سید محسن حسینی افزود: شناسایی شالیکاری های غیرمجاز در تابستان و معرفی آنان به مراجع قضایی برای جلوگیری از ادامه مصرف غیر مجاز آب، اصلاح منصوبات غیرمجاز، پرداخت خسارت به منابع آب و اخذ تعهد برای تکرار نشدن موضوع از جمله برنامه های شرکت آب منطقه ای در این زمینه است.

چاه های غیر مجاز زراعت شالی مسدود می شود

وی برنامه های شرکت در خصوص جلوگیری از مصرف بیش از اندازه و غیرمجاز آب ، از جمله کشت برنج در استان را، انسداد چاههای غیر مجاز، بویژه چاههای غیر مجاز دارای زراعت شالی، پیگیری نصب کنتور جهت اندازه گیری مصرف آب چاهها و شارژ کنتورها بر اساس میزان آب مجاز قابل استحصال، گشت و بازرسی و شناسایی خزانه های شالی در حال ایجاد و صدور اخطاریه مبنی بر ایجاد نکردن خزانه شالی عنوان کرد.

معاون شرکت آب منطقه ای استان تصریح کرد: شناسایی اراضی در حال آماده شدن برای شالیکاری غیر مجاز از اواسط خرداد ماه و صدور اخطاریه مبنی بر کشت نکردن  شالی واطلاع رسانی به کشاورزان از طریق پیامک، نصب اطلاعیه در اماکن عمومی، توزیع اطلاعیه، دعوت از کشاورزان و ارائه توضیحات حضوری در جمع کشاورزان، زیر نویس در سیمای گلستان، اطلاع رسانی مطبوعاتی از دیگر اقدامات شرکت آب منطقه ای در راستای کاهش بحران آب و کشت نشدن برنج در استان است.

اما کشاورزان هم صحبت های درباره کشت شالی دارند. برخی از آن ها مدعی اند که کشت جایگزین مناسب ندارند و برخی هم دلایل مالی برای کشت شالی می آورند. یکی از کشاورزان گلستانی در رابطه با دلیل کاشت شالی گفت: کشت شالی صرفه اقتصادی مناسبی برای کشاورز دارد و محصولی است که کشاورز می تواند در هر زمان آن را به فروش برساند.

علی ناصری افزود: علت اصلی کاشت شالی هم نماندن این محصول روی دست کشاورز است و دلیل بعدی آن نیز نبود کشت های جایگزین مناسب که کشاورز اطمینان خاطر از فروش تضمینی آن داشته باشد و تا زمانی که کشاورز این اطمینان خاطر را کسب نکند به هیچ توصیه ای نمی تواند عمل کند زیرا معیشت کشاورزان وابسته به زمین است!

وی بیان کرد: سال های گذشته کشت های جایگزینی مانند سویا پیشنهاد شد که قیمت گذاری نامناسب دولت برای سویا و خسارت هایی که در سال گذشته به کشاورزان وارد شد، مشکلات مالی و اقتصادی زیادی را به کشاورزان وارد کرد.

کشاورزان در حالی از نبود کشت جایگزین مناسب می نالند که اکثر دستگاه های مرتبط با حوزه کشاورزی کمر همت خود را برای توقف شالی کاری در گلستان بسته اند. ولی تدبیر درستی برای معیشت کشاورزان نکرده اند.

محصولات جایگزین کشت شالی موفقیت زیادی برای کشاورزان نداشت

مهدی محمدرضاپو افزود: در این چند سال محصولاتی که به عنوان کشت جایگزین شالی به کشاورزان معرفی شد از بازاریابی خوبی برخوردار نبود، غلاف‌بندی سویا با مشکل برخورد و پرداخت خرید تضمینی نیز با تأخیر بود از این‌رو کشاورزان در کشت محصولات جایگزین شالی مردد شدند، با توجه به بارش‌های مناسب در استان پیش‌بینی می‌شود امسال کشت شالی ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یابد.

وی با بیان این که در سال گذشته در ۴۷ هزار و ۶۷۰ هکتار اراضی استان کشت شالی انجام شد که ۱۰ هزار هکتار بر اثر خشکسالی از بین رفت، گفت: گر چه امسال بارش‌ها مناسب بود و آب‌های سطحی استان از وضعیت خوبی برخوردار هستند، اما همچنان آب‌های زیرزمینی استان وضعیت خوبی ندارند و سازمان جهاد کشاورزی هیچ‌گونه حمایتی از کشت شالی با آب چاه نمی‌کند.

محمدرضایی بیان کرد: در واقع زمین‌های گلستان برای کشت شالی طراحی نشده است و تنها اراضی نسق که حدود ۱۲ هزار هکتار در استان وجود دارد، برای کشت شالی مورد حمایت سازمان جهاد کشاورزی است، اما سازمان جهاد کشاورزی به تنهایی نمی تواند جلوی کشت شالی در استان را بگیرد چرا که کار سازمان جهاد کشاورزی ترویج است و تنها می‌توان کشاورزان را به کشت محصولات جایگزین تشویق کرد.

به تاکید محققان، برای رسیدن به کشاورزی پایدار، باید به سمت اجرایی شدن الگوی کشت در استان گام برداریم و برای اجرایی شدن الگوی کشت حمایت های دولت و اصلاح قانون ضروری است. تا زمانی که ضمانت های اجر ایی و حمایت های دولت در این بخش تامین نشود نمی توان انتظار داشت این الگو اجرایی شود.

به گزارش مهر، افت سطح آبهای زیرزمینی و خشک شدن چاهها در مناطق شمالی استان و نیز پیشروی آبهای شور به نواحی جنوبی استان همگی حکایت از جدی بودن بحث تغییر اقلیم استان از معتدل مدیترانه ای به گرم و خشک است، امری که در صورت اصلاح نشدن الگوی  مصرف آب در همه بخش ها  موجب مرگ گلستان کنونی و تولد گلستانی خواهد بود که سبزی و سرسبزی در آن تنها در حد یک واژه می ماند.


 

                                     تاریخ:      دوشنبه ٢٠ ارديبهشت ١٣٩٥        ساعت:     ٠٩:٢٦

 


خروج




پربازدیدترین

دستورالعمل خرید توافقی گندم در سال۱۴۰۳ ابلاغ شد

دستورالعمل خرید گندم داخلی توسط بخش غیر دولتی (خرید توافقی) در سال ۱۴۰۳، برای اجرا در مراکز خرید ۳۱ استان کشور، توسط معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران ابلاغ شد.

نرخ ارز

نرخ ارز    ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
usd دلار آمريکا ۴۲,۰۰۰ eq
gbp پوند انگليس ۵۲,۶۵۵ down
chf فرانک سويس ۴۷,۶۶۸ down
sek کرون سوئد ۴,۰۰۴ down
nok کرون نروژ ۳,۸۴۸ up
dkk کرون دانمارک ۶,۰۵۳ down
inr روپيه هند ۵۰۴ eq
aed درهم امارات ۱۱,۴۳۷ eq
kwd دينار کويت ۱۳۶,۱۷۲ up
pkr100 يکصد روپيه پاکستان ۱۴,۷۸۲ up
jpy100 یکصد ين ژاپن ۲۸,۹۸۷ up
hkd دلار هنگ کنگ ۵,۳۷۸ up
omr ريال عمان ۱۰۹,۰۹۲ up
cad دلار کانادا ۳۰,۸۸۸ down
nzd دلار نيوزيلند ۲۵,۶۹۰ down
zar راند ۲,۲۱۳ down
try لير ترکيه ۱,۴۵۰ down
rub روبل روسيه ۴۵۷ up
qar ريال قطر ۱۱,۵۳۹ eq
iqd100 يکصد دينار عراق ۳,۲۱۱ up
syp لير سوريه ۰۴ eq
aud دلار استراليا ۲۷,۵۸۵ up
sar ريال سعودی ۱۱,۲۰۰ down
bhd دينار بحرين ۱۱۱,۷۰۳ down
sgd دلار سنگاپور ۳۱,۲۹۸ down
bdt100 يکصد تاکای بنگلادش ۳۸,۱۸۰ up
lkr10 ده روپيه سريلانکا ۱,۲۸۴ down
mmk کيات ميانمار (برمه) ۲۰ eq
npr100 يکصد روپيه نپال ۳۱,۴۴۰ down
amd100 يکصد درام ارمنستان ۱۰,۴۶۰ down
lyd دينار ليبی ۸,۷۱۴ down
cny یوان چين ۵,۸۶۲ down
thb100 يکصد بات تايلند ۱۱۸,۲۱۹ down
myr رينگيت مالزی ۸,۹۹۹ up
krw1000 يک هزار وون کره جنوبی ۳۱,۸۳۷ down
jod دينار اردن ۵۹,۲۳۹ down
eur یورو ۴۵,۱۳۰ down
kzt100 يکصد تنگه قزاقستان ۹,۱۵۳ up
gel لاری گرجستان ۱۵,۷۶۱ up
idr1000 يک هزار روپیه اندونزی ۲,۶۹۹ down
afn افغانی افغانستان ۶۰۷ up
byn روبل جديد بلاروس ۱۲,۷۴۷ eq
azn منات آذربايجان ۲۴,۷۰۷ up
php100 يکصد پزوی فيليپين ۷۵,۶۴۸ down
tjs سومونی تاجيکستان ۳,۸۴۵ up
tmt منات جدید ترکمنستان ۱۱,۹۸۸ down
منبع : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران

گفتگو

کیفیت آرد ونان در استان مطلوب است مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان هرمزگان:
از سال ۸۸ تا کنون حتی یک ریال هم بابت طرح اجباری غنی‌سازی آرد با آهن دریافت نکردیم مدیرعامل کارخانه آرد فجر سنندج در گفت‌وگو با غلات نیوز:
ترویج فرهنگ نان کامل در جشنواره نان مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان کرمان مطرح کرد:
اجرای طرح غنی‌سازی آرد و نان در سطح خراسان جنوبی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خبر داد:
نگران نانوایی های سوپر آزاد هستیم! مدیرعامل اتحادیه خبازان استان گلستان:
با اصلاح قیمت نان موافق هستیم استاندار همدان خبر داد:

نظرسنجی

دلیل استقبال مردم از نان سفید چیست؟

عدم آگاهی مردم
عدم تمایل نانوا به استفاده ار آرد تیره
صرفا زیبا بودن نان

.
.

 

صوتی

مرشد گوهر
اینستا
کارخانه آرد سپیدان
آرد سفید ارمغان
آرد جوانه
آرد جیرفت
طراوت میاندوآب
آرد بیژن بجنورد
شرکت توان الکترونیک
ماشین سازی لک
بهمنی
خوشه ذهاب
آرد سرچشمه شاهرود
سرو
بهنان
آرد گرگان
میلاد آذربایجان
شمس آذر
مرشدی
رفیعیان

گالری ویدئو آرشیو ...